Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Dünya’daki yaşamın kökeni nerede ortaya çıktı? Bilim insanlarından çok konuşulacak araştırma!

Uzun bir süre boyunca Dünya’daki yaşamın kökeninin başka yıldızlardan gelmiş olabileceği düşünülüyordu. Ancak bazı bilim insanları, Dünya'daki yaşamın gerçek kökeninin tüm zaman boyunca Dünya'da olabileceğini belirtiyor.

Yayın Tarihi: 10.12.2023 15:44
Güncelleme Tarihi: 10.12.2023 15:44

Dünya’daki yaşamın kökeni nerede ortaya çıktı? Bilim insanlarından çok konuşulacak araştırma!

Bilim insanlarından uzun bir süredir Dünya’daki yaşamın başlangıcını oluşturan elementlerin başka yıldızlardan gelmiş olabileceğine ilişkin genel bir kanıya karşı yeni bir araştırma geldi.

Science Advances'da ve The Conversation'da yayımlanan yeni bir makale şu soruyu soruyor: "Ya Dünya’daki yaşamın kökeni aslında tüm zaman boyunca buradaysa?"

Bu, Dünya’da yaşamın nerede başladığını bulmaya ilişkin ilgi çekici bir yaklaşım ve ilgili araştırmacılar, yaşamı mümkün kılan ve uçucu olarak tanımlanan elementlerin Dünya'da en başından beri var olabileceğini aktarıyor.

Karbon, hidrojen, nitrojen ve araştırmacıların kalkojenler olarak isimlendirdiği bir grup element de dahil olmak üzere çeşitli elementler uçucu olarak kabul ediliyor. Kükürt, selenyum ve tellür de barındıran bu uçucuların tümü, diğer elementlere kıyasla daha kolay buharlaşıyor. Bu elementlerin Dünya’ya nasıl geldiklerini anlamak, Dünya’daki yaşamın kökenini anlamaya da yardımcı olabilir.

Bilim insanları, laboratuvarda bitki yetiştirmesine benzer şekilde Ay toprağında, bitki yetiştiriyor.

dünya

YAŞAM İÇİN GEREKLİ ELEMENTLER EN BAŞINDAN BERİ BURADA MIYDI?

“Geç kaplama teorisi” olarak bilinen en yaygın teorilerden biri, Dünya’nın ilk olarak uçucu madde oranı düşük malzemelerden oluştuğunu aktarıyor. Bununla birlikte, uçucu madde bakımından zengin cisimler (göktaşları, kuyruklu yıldızlar ve asteroitler) gezegenin yüzeyine çarparak gezegenin tamamen oluşmasına izin verdikten sonra daha yüksek uçucu madde konsantrasyonları ortaya çıkmaya başladığını söylüyor.

Fakat bu teoriye yönelik problem, uçucu madde zengini bu nesnelerin Dünya’nın kütlesinin sadece yarısını getirmiş olması. Bu yüzden, bu elementlerin çoğu Dünya'nın çekirdeği oluştuktan bir süre sonrasına kadar gelmemiş olması gerekiyor.

Diğer taraftan yeni araştırma, Dünya'nın bu uçucu maddelere tek başına sahip olduğunu ve yaşam için gerekli elementlerin gezegenin en erken oluşumu esnasında, en başından beri burada olduğunu paylaşıyor.

Araştırmacılara göre bu çalışma, Dünya'daki suyun kökenini araştıran bir çalışmayla da tutarlı görünüyor.