Bist 100
10.276,88 0%
DOLAR
32,34 -0,07%
EURO
34,88 0,06%
ALTIN
2.378,64 -0,26%

Dünya Bankası: Küresel emtia fiyatları dengelendi, faiz oranlarına etkisi değerlendiriliyor

Dünya Bankası'nın raporuna göre, küresel emtia fiyatlarında yaşanan dengelenme, merkez bankalarının faiz politikalarını etkileyebilir.

Yayın Tarihi: 25.04.2024 21:01
Güncelleme Tarihi: 25.04.2024 21:01

Dünya Bankası: Küresel emtia fiyatları dengelendi, faiz oranlarına etkisi değerlendiriliyor

Emtia Piyasalarında Dengelenme: Dünya Bankası Raporu Açıklandı

Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı ve küresel emtia fiyatlarının geçen yılki keskin düşüşünün ardından dengelendiğini belirtti. Raporda, emtia fiyatlarının yaklaşık yüzde 40 gerilediği ve bu durumun genel enflasyonu düşürmede önemli bir rol oynadığı vurgulandı.

2023 ortasından bu yana emtia fiyatlarının temelde değişmediği belirtilerek, jeopolitik gerilimlerde daha fazla alevlenme olmayacağı varsayımıyla küresel emtia fiyatlarında bu yıl yüzde 3, 2025'te ise yüzde 4'lük düşüş öngörüldüğü bilgisi verildi. Ancak, bu durumun merkez bankalarının faiz oranlarını hızlı bir şekilde düşürmesini zorlaştırabileceği vurgulandı.

Raporda, son 2 yılda yüksek olan jeopolitik gerilimlerin petrol ve diğer birçok kritik emtianın fiyatlarını desteklediği, ancak çatışmalardan kaynaklanan arz kesintileri olmazsa Brent petrolün varil fiyatının bu yıl ortalama 84 dolar, gelecek yıl da 79 dolar olacağının tahmin edildiği ifade edildi.

Dünya Bankası raporunda, Orta Doğu'daki çatışmanın daha da tırmanması durumunda petrol arzındaki kesintilerin küresel enflasyonu yukarı çekebileceğine dikkat çekildi. Altın fiyatlarının da güvenli liman arayışıyla rekora ulaşması beklentisi dile getirilirken, Orta Doğu'daki çatışmaların doğal gaz, gübre ve gıda fiyatlarını artırabileceği belirtildi.

Dünya Bankası Grubu Başekonomisti Indermit Gill, küresel enflasyonun emtia fiyatlarındaki düşüşe rağmen yenilmezliğini sürdürdüğünü belirtirken, Grup Başekonomist Yardımcısı Ayhan Köse ise merkez bankalarının ani yükselişlerin enflasyonist etkilerine dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.