Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Düğün yapacaklara az önce duyuruldu! 150.000 TL hazır paranız bekliyor

Evlilik yapan gençlere devlet 4 yönden destek sağlıyor. Çeyiz hesabında biriktiren gençler, evlendiklerinde her hesap için 58, iki hesap için 116 bin liraya kadar devlet desteği alıyorlar. Ayrıca ölüm aylığı alan kız çocuklarına da en düşük 60 bin lira çeyiz parası veriliyor. Gençler faizsiz olarak 150 bin lira kredi kullanabiliyorlar, evlenip işi bırakanlara da tazminat hakları ödeniyor. Detaylar şöyle:

Yayın Tarihi: 04.03.2024 18:25
Güncelleme Tarihi: 04.03.2024 18:25

Düğün yapacaklara az önce duyuruldu! 150.000 TL hazır paranız bekliyor

Evlenmek isteyenlere devletin sunduğu birçok imkan var. Evlenen kızlar, devletten toplu para alabiliyor. Çiftler ise devlet desteği ve sıfır faizli kredi ile ev sahibi olabiliyor. Evlenen kadınlar da boşanmak isterlerse tazminat haklarını kaybetmiyor.

Evlenen SSK’lı ve Bağ-Kur’lu kız çocukları, devletten çeyiz yardımı alabiliyor. Bu yardım, kız çocuğunun her ay aldığı yetim aylığının 24 katı kadar. Yani evlenen kız çocuğu, 2 yıllık aylığını tek seferde çekebiliyor. En az yetim aylığı 2 bin 500 lira olduğu için, en az çeyiz yardımı da 60 bin lira oluyor. Memur yakınları için ise başka bir uygulama var. Onlara da 12 aylık maaş kadar evlenme ikramiyesi veriliyor.

Evlenen kız çocukları, aylıklarını bırakarak devletten çeyiz yardımı alıyor. Bu yardım, evlilik masraflarını karşılamak için veriliyor. Kız çocukları, bir daha evlenseler bile çeyiz yardımını tekrar alamıyor. Çeyiz yardımı sadece bir defa ödeniyor. Yardımdan yararlanmak için evlilik cüzdanıyla Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat etmek gerekiyor. Çeyiz yardımını istemek için 5 yıllık bir süre var. Bu süreyi kaçırmamak gerekiyor.

yeni evlenecek çiftlere devlet desteği

YENİ EVLENECEKLERE DEVLET DESTEĞİ

Çeyiz hesabı, evlenmek isteyenlere devlet desteği sağlıyor. Bankada 3-5 yıl boyunca çeyiz hesabında para biriktiren ve 27 yaşından önce ilk kez evlenenlere devlet katkısı ödeniyor. Bu yıl devlet katkısının en fazla 57 bin 915 lira olduğu belirlendi. 5 yılda 231 bin 660 lira veya daha fazla para biriktiren kişi, en fazla devlet katkısını alabiliyor. Çiftler, bu desteği ayrı ayrı alarak toplam tutarı iki katına çıkarabiliyor. Destekten faydalanmak için evlilikten sonra 6 ay içinde bankaya gerekli belgeleri sunmak gerekiyor.

EVLENECEKLERE FAİZSİN KREDİ

Evlilik yapacak gençlere faizsiz kredi imkanı sunuluyor. Uygulama deprem bölgesinde başladı ve Türkiye’nin her yerine yayılacak. Başvurular e-Devlet’ten yapılacak. Aile ve Gençlik Fonu’ndan yeni evlenen gençlere faizsiz 150 bin lira kredi veriliyor. Bu kredi miktarı her yıl yükselecek. Kredinin geri ödemesi 2 yıl sonra başlayacak ve 4 yılda tamamlanacak. Çiftler, krediyi 2 yıl sonra her ay 3 bin 125 lira ödeyerek geri ödeyecek.

DİLEKÇE HAZIRLARKEN BU AYRINTIYA DİKKAT

Evlendikten sonra 1 yıl içinde işten ayrılan kadın işçiler, 1 yıldan fazla çalıştıkları takdirde kıdem tazminatı alabiliyorlar. Bu hakkı kullanmak için iş akdinin nikah tarihinden itibaren 1 yıl içinde yazılı olarak sonlandırılması, evlilik belgesinin işverene verilmesi, fesih nedeninin evlilik olduğunun net bir şekilde ifade edilmesi lazım. Bu noktada hem süre hem de fesih nedenine özen göstermek gerekiyor. Dilekçede ‘evlilik dolayısıyla fesih gerçekleştiği’ net bir şekilde belirtilmezse, istifa olarak kabul edilerek tazminat hakkı kaybedilebiliyor. Ayrıca yazılı başvurunun noter aracılığıyla yapılması da kadın çalışanların lehine olabiliyor. Bu yolla işten ayrılan kadın çalışanlar ihbar tazminatı isteyemiyorlar, ancak kıdem tazminatı alabiliyorlar. Bu hakkı ilk evliliğinde kullanan bir kadın çalışan, ikinci bir evlilik yaparsa ve yine aynı şartları sağlarsa kıdem tazminatı isteyebilir. Bu konuda bir kısıtlama yok.