DTO’dan Enerji ve Su Verimliliği Eğitimleri: Sanayinin Yeşil Dönüşümüne Katkı ve Birebir Danışmanlık

DTO, GEKA destekli Enerji Ölçümleriyle Verimlilik Projesi kapsamında enerji ve su verimliliği eğitimleri ve işletmelere birebir danışmanlıkla sanayinin yeşil dönüşümünü destekliyor.

Yayın Tarihi: 14.05.2026 12:39
Güncelleme Tarihi: 14.05.2026 12:53

DTO’dan Enerji ve Su Verimliliği Eğitimleri: Sanayinin Yeşil Dönüşümüne Katkı ve Birebir Danışmanlık

DTO’dan enerji ve su verimliliği eğitimleriyle sanayinin yeşil dönüşümüne destek

Denizli Ticaret Odası (DTO), iştiraki Denizli Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) aracılığıyla yürüttüğü eğitimlerle sanayinin sürdürülebilirlik ve verimlilik hedeflerine katkı sağlamaya devam ediyor. Proje, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) 2025 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında desteklenen Enerji Ölçümleriyle Verimlilik Projesi olarak gerçekleştiriliyor.

Eğitim programının içeriği ve uygulamaları

Projenin dördüncü gününe kadar ulaşan eğitim serisinde, üçüncü günde su verimliliği ve uygulamaları, dördüncü günde ise santrifüj pompalarda enerji verimliliği ve uygulamaları ele alındı. DTO’da gerçekleştirilen dört günlük birebir eğitimlerde, Makine Mühendisi Behiç Akkan işletmelerden gelen katılımcılara enerji ve bakım sistemlerindeki 40 yılı aşkın tecrübesini aktardı.

Su Verimliliği ve Uygulamaları eğitimi kapsamında sanayide su kullanımı, su tüketim analizi ve ölçümleme, verimli su kullanım teknikleri, atık su geri kazanımı ve kapalı devre sistemler detaylı olarak işlendi. Eğitimler hem teorik bilgilendirme hem de uygulamaya dönük yaklaşımlar içerdi.

Pompa verimliliği: Seçim, montaj ve bakım

Programın son ayağında verilen Santrifüj Pompalarda Enerji Verimliliği eğitimi; pompa çalışma prensipleri, pompa bileşenleri, kullanım alanları, seçim kriterleri, karakteristik eğriler, NPSH ve kavitasyon, montaj süreçleri ile bakım ve enerji verimliliği uygulamaları gibi başlıkları kapsadı. Katılımcılara pompa performansını artırmaya yönelik teknik bilgiler aktarıldı.

Katılımcı geri bildirimleri ve eğitmen değerlendirmesi

Halmer Tekstil Baskı Boya Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de makina enerji sorumlusu olarak görev yapan Makine Mühendisi İsmail Arslan, eğitimler için DTO ve GEKA’ya teşekkür ederek: "İşletme körlüğü oluştuğu zamanlarda, bu tarz eğitimler bizde büyük bir farkındalık oluşturuyor. Çok faydalı bir eğitim oldu" dedi.

Eğitmen Behiç Akkan ise projenin eğitim aşamasında olduklarını belirterek, geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen eğitimlerin ve bu haftaki su ile pompa verimliliği eğitimlerinin verimli geçtiğini, katılımcıların ilgili olduğunu ve tecrübelerini paylaşmaktan memnun olduklarını ifade etti.

Proje kapsamı: Eğitimden birebir danışmanlığa

DTO, yalnızca eğitim vermekle kalmayıp Denizli ABİGEM’deki uzman kadrosu ile işletmelerde verimlilik analizleri yapacak ve birebir ücretsiz danışmanlık hizmeti sunacak. İki haftalık program ve devamında sağlanacak danışmanlıkla işletmelerin enerji ve su maliyetlerini azaltarak üretim kapasitelerini artırmayı hedefliyor.

DTO yönetiminin değerlendirmesi

Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan proje hakkında şunları söyledi: "Günümüzde, küresel pazarda sürdürülebilirlik ve verimlilik artık bir tercih değil zorunluluktur. Biz de bu nedenle üyelerimizin enerji ve su maliyetlerini en aza indirip, üretim kapasitelerini artırmaları için bir proje geliştirdik. GEKA ile iş birliği içinde yürüttüğümüz projemiz, Denizli sanayisinin yeşil dönüşüm sürecine ciddi katkı sağlayacaktır. Sadece eğitimle kalmayıp Denizli ABİGEM’deki uzman kadromuzla da işletmelerimizde verimlilik analizleri de gerçekleştireceğiz ve birebir danışmanlık hizmeti vereceğiz. Denizli Ticaret Odası olarak, dijitalleşen ve yeşil ekonomiye evrilen sanayide üyelerimizin her daim yanındayız".

Proje, yerel sanayinin rekabet gücünü artırmaya yönelik uygulamalı eğitim ve danışmanlık modelini hayata geçirerek, Denizli'deki işletmelerin yeşil dönüşüm sürecine doğrudan katkı sağlamayı amaçlıyor.

DENİZLİ TİCARET ODASI (DTO), İŞTİRAKİ OLAN DENİZLİ AVRUPA BİRLİĞİ İŞ GELİŞTİRME MERKEZİ (ABİGEM)...

DENİZLİ TİCARET ODASI (DTO), İŞTİRAKİ OLAN DENİZLİ AVRUPA BİRLİĞİ İŞ GELİŞTİRME MERKEZİ (ABİGEM) ARACILIĞIYLA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ ENERJİ VE SU VERİMLİLİĞİ EĞİTİMLERİYLE YEŞİL DÖNÜŞÜME KATKI SAĞLAMAYA DEVAM EDİYOR.

DENİZLİ TİCARET ODASI (DTO), İŞTİRAKİ OLAN DENİZLİ AVRUPA BİRLİĞİ İŞ GELİŞTİRME MERKEZİ (ABİGEM)...

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.