DSÖ ve WMO uyarıyor: Aşırı sıcaklar işçileri hedef alıyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), iklim değişikliğinin yol açtığı aşırı sıcakların işçi sağlığı ve üretkenliği üzerindeki etkilerine ilişkin ortak bir rapor ve rehber yayımlayarak acil önlem çağrısında bulundu.
Raporun öne çıkan bulguları
Raporda, özellikle tarım, inşaat ve balıkçılık gibi sektörlerde çalışan milyonlarca kişinin düzenli olarak tehlikeli seviyedeki sıcaklıklara maruz kaldığı vurgulandı. WMO verilerine göre 2024'ün şu ana kadar kaydedilen 'en sıcak yıl' olduğu, 40-50 derecenin üzerine çıkan sıcaklıkların giderek yaygınlaştığı belirtildi.
Rapor, 20 derecenin üzerindeki her bir derece artışının işçi verimliliğini yüzde 2 ila 3 oranında düşürdüğünü ve bunun hem sağlık hem ekonomik sonuçlar doğurduğunu kaydetti. Ayrıca çocuklar, yaşlılar ve düşük gelirli toplulukların yüksek sıcaklıklardan daha fazla etkilendiği ifade edildi.
İşgücü ve kaza verileri
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre dünya genelinde 2,4 milyardan fazla işçi aşırı sıcağa maruz kalıyor ve bu durum her yıl 22,8 milyondan fazla iş kazasına yol açıyor. Bu veriler rehberde, politika yapıcılar ve işverenler için harekete geçilmesi gerektiğinin temel gerekçesi olarak sunuldu.
Somut adım çağrısı ve rehberde öneriler
Rapor hükümetlere ve işverenlere mesleki sıcaklık eylem planları hazırlama çağrısı yaptı. Rehberde, orta yaşlı, yaşlı veya kronik hastalığı olanlar gibi riskli gruplara özel destek sağlanması; işçiler, işverenler ve sağlık çalışanları için eğitim ve farkındalık çalışmaları yürütülmesi; konuyla ilgili teknolojik çözümler ve sürdürülebilir politikaların uygulanması gibi öneriler yer aldı.
Rehberin, Birleşmiş Milletler'in (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumlu olduğu vurgulandı; raporda aşırı sıcaklara karşı atılacak adımların yalnızca işçi sağlığını değil, aynı zamanda yoksulluğun azaltılmasını ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi de destekleyeceği belirtildi.
Yetkililerin değerlendirmesi
WMO Genel Sekreter Yardımcısı Ko Barrett, aşırı sıcakların artık sadece ekvatora yakın ülkelere sınırlı kalmadığını, Avrupa'daki sıcak hava dalgasının bunun göstergesi olduğunu ifade etti. Barrett, Dünya nüfusunun yaklaşık yarısının yüksek sıcaklıkların olumsuz etkileriyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek: "İşçileri, aşırı sıcaktan korumak sadece sağlık için değil, ekonomi için de zorunlu." dedi.