Down sendromlu Mehmet, Hatay'da Antakya künefesini ustasının yanında yapmayı öğrendi
HATAY (İHA) – Hatay Kisecik Mahallesi'nde yaşayan 21 yaşındaki down sendromlu Mehmet Doğru, altı ay önce çırak olarak başladığı künefecide ustası Müslüm Günal'dan aldığı eğitimle Antakya künefesi yapmayı öğrendi. Günal'in öğretileri sayesinde kısa sürede ustalaşan Doğru'nun şu anda kendine özel müşterileri bulunuyor.
Antakya künefesinin statüsü ve özellikleri
Antakya künefesi, yöreye özgü malzemeler olan tuzsuz peynir, kadayıf ve tereyağı ile hazırlanıyor. 2008 yılında coğrafi tescile giren bu tatlı, gıda araştırma dergisi TasteAtlas tarafından yapılan çalışmada dünyanın en iyi tatlısı seçildi. Çalışmada 2 bin 274 tatlı arasında, 97 bin 422 değerlendirme sonucunda ortalama 4,51 puanla üst sıralarda yer aldı ve şehir için gastronomi kimliğinin simgelerinden biri haline geldi.
Müslüm Günal ve Mehmet Doğru'nun hikayesi
Müslüm Günal, Antakya'da 20 yıldır künefe yapıyor ve 15 yıldır işletmecilik yapıyor. Günal, Mehmet'i her gün künefe yemeye gelen bir gençken işletmeye alıp yaklaşık altı aydır yanında çırak olarak yetiştiriyor. Günal, Mehmet'in kısa sürede ustalığa yaklaştığını ve kendine ait bir müşteri kitlesi oluşturduğunu belirtiyor.
Günal, yaptığı açıklamada künefenin içeriği ve kent için önemine vurgu yaparak Hatay'a gelip bu lezzeti tatmaya davet ediyor. Mehmet'in ellerinden çıkan künefenin, bölgenin tescilli lezzetini koruyup yaşatmaya katkı sağladığı ifade ediliyor.
DÜNYA’DA 2 BİN 274 TATLININ YARIŞTIĞI OYLAMADA HATAY’IN COĞRAFİ İŞARETİ OLAN KÜNEFE, 4.51 PUAN ALARAK DÜNYANIN EN İYİ TATLISI SEÇİLDİ. ANTAKYA İLÇESİNDE YAŞAYAN DOWN SENDROMLU MEHMET DOĞRU, 6 ÖNCE ÇIRAK OLARAK KÜNEFE USTASI MÜSLÜM GÜNAL’IN ÖĞRETTİKLERİYLE DÜNYANIN EN İYİ TATLISINI ÖZEL MÜŞTERİLERİNİN HİZMETİNE SUNUYOR.