Donanım kaynaklı bozulmalara dirençli modülasyon tanımayı amaçlayan ETÜ ve AYBÜ projesine TÜBİTAK desteği

ETÜ ve AYBÜ'nün TÜBİTAK 1002 destekli projesi, harmonik modülasyonun yol açtığı faz ve spektral bozulmalar altında güvenilir otomatik modülasyon tanıma geliştirmeyi hedefliyor.

Yayın Tarihi: 07.08.2026 15:08
Güncelleme Tarihi: 07.08.2026 15:08

Donanım kaynaklı bozulmalara dirençli modülasyon tanımayı amaçlayan ETÜ ve AYBÜ projesine TÜBİTAK desteği

Proje hakkında

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) iş birliğiyle hazırlanan proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Projenin yürütücülüğünü AYBÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Murat Can Karakoç üstlenirken, ETÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Hakan Durak araştırmacı olarak görev alacak.

Çalışma, "Harmonik Modülasyonlu Sinyallerde Alt-Uzay ve Makine Öğrenmesi Tabanlı Otomatik Modülasyon Tanıma" başlığını taşıyor ve harmonik modülasyon sürecinin yol açtığı doğrusal olmayan faz dönüşümleri ile spektral bozulmaların otomatik modülasyon tanıma (AMR) sistemleri üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlıyor. Proje kapsamında ayrıca ETÜ'de öğrenim gören bir yüksek lisans öğrencisine burs sağlanacak.

hedefler:

Projenin öncelikli hedefi, harmonik modülasyon nedeniyle ortaya çıkan yüksek faz gürültüsü, frekans kayması, doğrusal olmayanlık ve spektral bozulmalar gibi gerçek donanım kaynaklı parazitlerin bulunduğu koşullarda güvenilir çalışan bir sınıflandırma yapısı geliştirmek. Bu amaçla alt-uzay yöntemleri ile makine öğrenmesi teknikleri bir arada kullanılacak; hedef, laboratuvar ortamında oluşturulan ideal veri kümelerinin ötesinde, gerçek haberleşme donanımlarından elde edilen fiziki veriler üzerinde performans gösterebilen bir çözüm üretmektir.

yöntem ve deney düzeni:

Deneylerde gerçek radyo frekansı ortamı kullanılarak deneysel sinyaller üretilecek. Çalışmada ADALM-Pluto SDR, ZedBoard ve AD-FMCOMMS3-EBZ platformları üzerinden ölçümler gerçekleştirilecek; elde edilecek veriler alt-uzay tabanlı analizlerle ve makine öğrenmesi modelleriyle işlenecek. Bu yaklaşım, hem ideal hem de donanım kaynaklı bozulmalar içeren veri setlerinde sistemin dayanıklılığını test etmeyi sağlayacak.

beklenen katkılar ve uygulama alanları:

Projeden elde edilecek yöntem ve yazılımlar, yazılım tanımlı radyo (SDR) sistemleri, akıllı haberleşme uygulamaları, spektrum izleme ve sinyal istihbaratı gibi alanlarda doğrudan kullanılabilecek. Araştırma çıktılarının, modülasyon tanıma doğruluğunu bozan gerçek dünya etkilerini dikkate alarak daha pratik ve güvenilir çözüm önerileri sunması bekleniyor.

Proje, laboratuvar çalışmalarıyla saha benzeri deneyleri birleştirerek AMR alanında donanım-açısından zorlu koşullarda çalışabilen algoritmalar geliştirmeyi hedefliyor; böylece hem akademik literatüre hem de uygulamalı haberleşme teknolojilerine katkı sağlaması amaçlanıyor.

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (ETÜ) MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK...

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (ETÜ) MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HAKAN DURAK İLE ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ (AYBÜ) MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT CAN KARAKOÇ’UN HAZIRLADIĞI PROJE, TÜBİTAK 1002-A HIZLI DESTEK PROGRAMI KAPSAMINDA DESTEKLENMEYE HAK KAZANDI.

Yazar
EDİTÖR

Hatice Kılıç

Merhaba, ben Hatice Kılıç. 32 yaşındayım, İzmir'deyim. aksiyon.com.tr Teknoloji kategorisinde yazıyorum. Ben işin 'görünen' kısmından çok 'arka planı' ile ilgilenirim. Yapay zeka, 'startup' ekosistemi ve siber güvenlik odak alanlarım. İleri görüşlü ve analitik bir yazarım.