USDA FAS raporunun ana bulguları:
ABD Tarım Bakanlığı Dış Tarım Servisi (USDA FAS) tarafından yayımlanan küresel tarım raporu, Türkiye'nin 2026/27 pazarlama yılı Antep fıstığı rekoltesinin yaklaşık 130 bin ton olmasının beklendiğini bildirdi. Raporda, rekoltenin yıllık bazda yaklaşık yüzde 10 artış göstermesi beklenirken, bu artışın önceki var yıllarındaki seviyelerin gerisinde kaldığına dikkat çekildi.
üretim ve iklim etkileri:
Rapor, mevcut pazarlama yılını ağaçların meyve verme durumuna göre bir "var yılı" olarak sınıflandırsa da, üretimdeki toparlanmanın tam olmadığını vurguluyor. Piyasa kaynakları, 2024/25 dönemindeki rekor rekoltenin ve geçen yıl yaşanan don olaylarının etkilerinin ağaçlar üzerinde hâlâ hissedildiğini; ayrıca bazı üretim bölgelerinde bahar aylarında görülen dolu yağışlarının verimi olumsuz etkilediğini belirtti.
Türkiye'de Antep fıstığı üretiminin büyük bölümü yağmura dayalı; raporda 2025 kışı ve 2026 ilkbaharında tüm bölgelerde, özellikle Güneydoğu Anadolu mevkiinde kayda değer yağış olduğu aktarıldı. Temmuz ve ağustos aylarının mevsim normallerine göre daha serin geçmesi nedeniyle hasadın 1 ila 3 hafta geciktiği, buna karşın yeraltı su seviyelerini yükselten yağışların önümüzdeki yılın rekoltesini olumlu etkileyeceği öngörüldü.
TÜİK verilerine göre pazarlama yılı başında meyve veren ağaç sayısının yüzde 2 artışla 63,5 milyona, meyve vermeyen genç ağaç sayısının ise yüzde 42 artışla 38,3 milyona ulaştığı raporda yer aldı. Ayrıca Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt ve Diyarbakır illerindeki yatırımların sürdüğü; üreticilerin dönemsellik etkisinin daha az olduğu Siirt çeşidine yöneldiği kaydedildi.
pazar, tüketim ve stok beklentileri:
Rapor, iç piyasada yükselen fiyatlar ve tatlı ürünlerindeki maliyet artışları nedeniyle 2026/27 pazarlama yılı için tüketim tahmininin yüzde 15 azalarak 140 bin ton seviyesine gerilediğini belirtiyor. Ayrıca Ağustos 2026 itibarıyla Türk lirası bazında perakende fiyatların geçen yıla göre yaklaşık yüzde 50 yükseldiği bilgisine yer verildi.
USDA FAS, Türkiye'nin 2026/27 dönemi ihracatının 40 bin ton, ithalatının ise işleme ve re-export amaçlı 50 bin ton civarında gerçekleşeceği tahmininde bulundu. Yıl sonu devir stoklarının ise 165 bin ton seviyesinde olması bekleniyor.
Genel olarak rapor, üretimde sınırlı bir toparlanma öngörürken geçen yılki don ve iklim değişkenliklerinin etkilerinin devam ettiğini; buna karşılık artan yağışların önümüzdeki dönemde olumlu etki yapabileceğini vurguluyor.
ANTEP FISTIĞI (ARŞİV)