Diyarbakır Eğil'de Beyaz Evler Bodrum'u Andırıyor
Eğil ilçesindeki evlerin tek plan olarak beyaza boyanması ve sokaklardaki desenli süslemeler, bölgeyi görsel olarak Bodrum evlerini andıran bir görünüme kavuşturuyor. Tatil bölgesindeki şıklığı çağrıştıran bu kent dokusu, ilçenin kendine özgü tarihî dokusuyla birleşiyor.
Tarihi miras ve demografik bilgi
Eğil ilçesinin nüfusu 22 bin 346 olarak kaydedilmiş olup, bölge tarih boyunca Asurlular, Romalılar, Bizanslılar, Abbasiler, Büyük Selçuklu Devleti, Nisanoğulları Beyliği, Akkoyunlular, Safeviler, Urartular, Medler, Büyük Tigran, Slevoklar ve Persler gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İlçede, Kur'an-ı Kerim'de ismi geçen Hz. Zülkifl ve Hz. Elyasa peygamberlerin kabirleri bulunuyor; bu durum Eğil'i inanç turizmi açısından da öne çıkarıyor.
Belediye çalışmaları ve ziyaretçi sayısı
Eğil Belediye Başkanı Fırat Seydaoğlu, ilçenin çok sayıda medeniyeti barındıran şirin bir yer olduğunu vurguluyor. Başkan Seydaoğlu'nun ifadeleri şöyle: 'Bizden önceki dönemlerde evlerin tamamı beyaza boyanmıştı. Bir de sokak boyamaları vardı, bu kadar yoğunlukta değildi. Biz göreve geldikten sonra boyama faaliyetlerini biraz daha artırdık. Eğil, Kur'an-ı Kerim'de ismi geçen Hz. Zülkifl ve Hz. Elyasa birebir kabirlerinin olduğu mübarek bir ilçe. İnanç turizmi anlamında yaklaşık 1 milyon ziyaretçi sayısına ulaşmakta. Bazen bu sayı artmakta.'
Sokaklardaki desenli çalışmalar ve beyaz evlerin bütünlüğü, ilçede görsel bir bütünlük sağlayarak ziyaretçilerde Bodrum'u andıran bir izlenim bırakıyor. Bu estetik tercih, Eğil'in tarihî ve inanç turizmi değerleriyle birlikte yerel kimliği güçlendiriyor.
DİYARBAKIR’IN EĞİL İLÇESİNDEKİ EVLERİN TEK PLAN RENGİ, "BODRUM EVLERİNİ" ANDIRMASIYLA DİKKAT ÇEKİYOR. BEMBEYAZ EVLER, DRONLA HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ.