Diyarbakır Canlı Hayvan Borsası'nda Kurbanlık Hareketliliği
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Diyarbakır-Mardin yolu üzerindeki Canlı Hayvan Borsasında hareketlilik belirgin şekilde arttı. Vatandaşlar kurbanlık almak için pazara akın ederken, alanda hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvanlar satışa sunuluyor. Türkiye’nin farklı illerinden getirilen hayvanlar görücüye çıkarılıyor ve alıcılar bütçelerine uygun kurbanlık arayışında pazarı geziyor.
Saha gözlemi: talepten pazarlığa
Pazarda arz yönünden çeşitlilik dikkat çekiyor; hayvanın cinsi, kilosu ve yaşı fiyatları belirliyor. Satıcılar, bayrama günler kala yoğunluğun her geçen gün arttığını bildiriyor ve özellikle son günlerde daha kalabalık beklediklerini vurguluyor. Alım-satım sürecinde sıkı pazarlıkların sürdüğü gözlemleniyor.
Satıcı ve alıcı değerlendirmeleri
Satıcılardan Mehmet Dolaşmış, satışların şu an için normal olduğunu, alıcıların bayramın ilk veya ikinci gününü beklediklerini söyledi. Dolaşmış, "Bayramın 1’inci veya 2’inci günü yoğunluk artar. Bayram tatilinin de çok etkisi var. Şuan herkes il dışında bayram yaklaştıkça yoğunluk artacak. Fiyat aralıkları ise 120 bin liradan başlıyor 250 bin liraya kadar gidiyor. Hayvanın yaşına, büyüklüğüne göre değişiyor" dedi.
Bir diğer satıcı Sami Kaya da satışların iyi olduğunu belirtti ve 1 tonluk büyükbaş hayvanını sattığını aktardı: "Allah kabul etsin. Bayrama yaklaştıkça satışlar artıyor. Tatilden önce daha iyiydi ama vatandaşlar tatile gittiği için biraz azaldı fakat bayram günü artacak inşallah. Şuan genelde 600 veya 700 kilogram civarındaki hayvanların satışları oluyor. Büyük tonajlı hayvan satışları tek tük oluyor. 1 ton üstü olan hayvanları ailece alabiliyorlar."
1 tona yakın kurbanlık tosun alan İsmail Şahin ise niyetini ve planını şöyle paylaştı: "Tosunumuzu aldık kantarda tartıyoruz şuan. 1 ton üzerinde bir kurbanlık. Allah yolunda kurbanımızı keseceğiz inşallah. Kısmet olursa bayramın 2’nci günü kurbanımızı keseceğiz ve ihtiyaç sahiplerine dağıtacağız. Tüm İslam Aleminin bayramını kutluyor ve tüm verilecek olan kurbanların kabul olmasını diliyorum."
Genel olarak borsadaki hareketlilik, bayramın yaklaşması ve tatil planlarıyla paralel seyrediyor; satıcılar en yoğun günün bayramın ilk iki günü olmasını bekliyor.
KURBAN BAYRAMI’NA SAYILI GÜNLER KALA YOĞUNLUK YAŞANIYOR. VATANDAŞLAR KURBANLIK ALMAK İÇİN PAZARLARA AKIN EDERKEN, ALANLARDA HEM KÜÇÜKBAŞ HEM DE BÜYÜKBAŞ HAYVANLARIN SATIŞI YAPILIYOR.