DOLAR
39,45 -0,28%
EURO
45,35 0,34%
ALTIN
4.293,79 -0,27%
BITCOIN
4.130.274,89 3,75%

Demans Riski Coğrafi Bölgelere Göre Değişiklik Gösteriyor

ABD'deki bir araştırma, demans riskinin coğrafi konumdan etkilendiğini gösterdi. Orta Atlantik bölgesi en düşük riskle öne çıkıyor.

Yayın Tarihi: 10.06.2025 13:41
Güncelleme Tarihi: 10.06.2025 13:41

Demans Riski Coğrafi Bölgelere Göre Değişiklik Gösteriyor

Demans Riski Coğrafi Bölgelere Göre Değişiklik Gösteriyor

ABD'de yürütülen bir araştırma, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişiklik gösterdiğini ortaya koydu. Çalışma, JAMA Neurology dergisinde yayımlandı ve Veteranlar Sağlık İdaresi (VHA) sistemine kayıtlı 1 milyon 268 bin 599 yaşlı bireyin verileri incelendi.

Demans Riskinin Bölgesel Farklılıkları

Araştırma, yaş, ırk, kalp sağlığı ve kırsal/kentsel yerleşim farkları gibi etkenlere odaklansa da, demansta bölgesel farklılıkların da etkili olduğu tespit edildi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) ülkeyi 10 bölgeye ayıran sınıflandırmasına göre, Pennsylvania, Maryland ve çevresi gibi orta Atlantik bölgesi en düşük demans oranına sahipken, güneydoğu bölgesi bu hastalığın en fazla görüldüğü yer olarak belirlendi.

Araştırmanın Bulguları

Araştırmadan elde edilen verilere göre, ABD'nin güneydoğusunda demans görülme oranı yüzde 25, kuzeybatısında yüzde 23, güney bölgelerinde yüzde 18, güneybatıda yüzde 13, kuzeydoğuda ise yüzde 7 olarak kaydedildi.

Araştırmacılar, bu bulguların yaşanılan bölgelerin demans riskini artırabileceğine işaret ettiğini, ayrıca çalışmanın bölgesel sağlık planlamalarının önemini vurguladığını belirtti. Her bölgenin ihtiyaçlarına göre özel halk sağlığı politikalarının geliştirilmesi gerektiği ifade edildi.

Demans ve Belirtileri

Demans, hafıza kaybı, düşünme becerilerinde azalma ve problem çözme yetilerinde bozulma gibi belirtilerle günlük yaşamı ciddi şekilde etkileyen bilişsel bir rahatsızlık olarak tanımlanıyor. En yaygın demans nedeni ise Alzheimer hastalığı olarak öne çıkmaktadır.

Yaş, genetik yatkınlık ve down sendromu gibi değiştirilemeyen faktörlerin yanı sıra, yaşam tarzı, alkol tüketimi, kardiyovasküler hastalıklar, işitme-görme kaybı, depresyon, hava kirliliği ve uyku bozuklukları gibi değiştirilebilir riskler de demans gelişiminde etkili olabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, dünya genelinde 55 milyondan fazla insan demans hastalığıyla mücadele etmekte ve her yıl yaklaşık 10 milyon yeni demans vakası görülmektedir.