Defterdarlıkların Dönüşümü
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında önemli bir adım atarak vergi dairesi başkanlıklarının defterdarlıklarla birleştirileceğini duyurdu. Bu uygulama, 1 Eylül itibarıyla hayata geçirildi.
Resmi Düzenleme
Bu konuya ilişkin düzenleme, 3 Temmuz’da Resmi Gazete'de yayımlanan söz konusu olan "Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" ile hayata geçirildi. İlgili kararname ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın taşra teşkilatında sunulan tüm hizmetlerin Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bünyesinde kurulan defterdarlıklar aracılığıyla yürütüleceği belirtildi.
Yeni Yapılanma
Uygulamanın yürürlüğe girmesi ile birlikte, Hazine ve Maliye Bakanlığının taşra teşkilatındaki defterdarlıklar ile GİB'in taşra teşkilatı olan vergi dairesi başkanlıkları birleşerek tek çatı altında toplandı. 29 ildeki vergi dairesi başkanlıkları defterdarlıklara dönüştürüldü ve bulundukları illerin isimlerini aldı. Ayrıca, vergi dairesi başkanları yeni unvanları olarak defterdar olarak adlandırılmaya başlandı.
Yeni Defterdarlıklar
Vergi dairesi başkanlığı bulunmayan 52 ilde ise yeni defterdarlıklar kuruldu. Bu düzenleme ile GİB, ülke genelinde tek tip bir örgüt yapısına kavuştu. Ek olarak, Bakanlıkta bulunan Muhasebat ve Muhakemat birimlerinin görevleri, aynen korunarak Gelir İdaresi Başkanlığına doğrudan bağlı defterdarlıklara aktarılması sağlandı.