Asırlık kerpiç evler sonbaharda kartpostallık görüntü oluşturdu
Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesine bağlı kırsal Atalar Mahallesindeki asırlık kerpiç evler, çevresindeki ağaçların sonbaharda sararmasıyla ortaya çıkan renk cümbüşüyle dikkat çekiyor. Bölgenin geleneksel mimarisini yansıtan bu yapılar, fotoğraf ve gezi meraklılarının ilgisini çekiyor.
Mahalle ve evlerin özellikleri
Mahallede 150 hane bulunuyor. Yerel tanımlara göre, bazı kerpiç evlerin ömrü 500 yıla kadar çıkabiliyor. Muhtarın verdiği bilgiye göre, evlerin yaklaşık 10'da 2'si beton yapı olarak kayda geçmiş; kalan bölüm geleneksel kerpiç yapıları oluşturuyor.
Mevsimsel görüntü ve turizm
Mahalledeki geleneksel yapılar, mevsimsel değişimlerle farklı görünümler kazanıyor. Muhtar Zülküf Yiğitalp konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: "Köyün ilkbaharı yeşil alan olduğu için daha güzel. Yaprak sarı olunca da daha farklı görünüm sağlıyor, renk tonu bu. 20 gün sonra yaprak bulamazsınız, bir kar yağdı mı her yer bembeyaza bürünecek. Evlerimiz eski evler olduğu için turistlerde geliyor."
Bu görsel zenginlik, bölgenin kültürel mirasını ve kırsal turizm potansiyelini ön plana çıkarıyor; özellikle sonbahar ve kış başlangıcında farklı atmosferler sunması nedeniyle ziyaretçi ilgisini canlı tutuyor.
DİYARBAKIR'IN ÇÜNGÜŞ İLÇESİ KIRSAL ATALAR MAHALLESİ'NDE BULUNAN ASIRLIK KERPİÇ EVLER ARASINDA RENK CÜMBÜŞÜ KARTPOSTALLIK GÖRÜNTÜ SUNDU.