Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, GAP Eylem Planı Toplantısında Önemli Açıklamalarda Bulundu
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleşen "GAP Eylem Planı ve İstişare Toplantısı"nda Suriye'deki gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, Suriye'de sağlanan istikrarın, Suriyeli mültecilerin güvenli geri dönüşünü sağlarken, aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ticari ilişkilerin de gelişimine katkı sağlayacağını belirtti.
Yılmaz, toplantıda, "Suriye'deki bu yeniden yapılanma ve uygun bir ortamın oluşması, bir taraftan Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine onurlu, güvenli ve gönüllü geri dönüşüne vesile olacak, diğer taraftan bölgemizde yeni bir ticari ilişkilerin gelişimine katkı sağlayacaktır" açıklamasında bulundu.
GAP projelerine ilişkin bilgiler veren Yılmaz, sulanan arazi miktarının 2002'de 199 bin hektar iken, bugün 675 bin hektarı aştığını bildirdi. GAP Eylem Planı çerçevesinde sulanan alanları 1 milyon 111 bin hektara yükseltmeyi hedeflediklerini vurguladı. Ayrıca, 1496 kilometre uzunluğundaki sulama ana kanalının büyük bir kısmının tamamlandığını ifade etti.
Tarım Sektörünün Önemi
Yılmaz, sulama sistemlerini enerji akışına benzeterek, tarımın stratejik bir sektör olduğunu ve gıda güvenliğinin önemini vurguladı. "Gıda güvenliği enflasyonla mücadele açısından kritik bir unsurdur" diye ekleyen Yılmaz, GAP projelerinin sadece bölgeye değil, tüm ülkeye fayda getirdiğini belirtti.
Silvan Projesi'nin Önemi
Yılmaz, Silvan Projesi’nin hem enerji hem de tarımsal sulama boyutuyla bölge için büyük önem taşıdığını söyledi. Tamamlandığında 200 bin hektar tarım alanının sulamaya açılacağını ve çok sayıda iş imkanının doğacağını belirtti.
Turizmin Geliştirilmesi
Yılmaz, bölgenin turizm potansiyeline dikkat çekerek, turizmi sadece ekonomik bir faaliyet değil, aynı zamanda kültürel ilişkileri geliştiren bir sektör olarak gördüklerini dile getirdi. "Bu bölge, binlerce yıllık tarihi geçmişi olan bereketli bir alandır" dedi.
Yılmaz, ayrıca akıllı tarım uygulamalarının önemine vurgu yaparak, gıda üretimini destekleyecek çalışmalara devam edeceklerini belirtti. "Gelecek yıllarda Suriye’de yeniden yapılanma sürecinin görüleceğine inanıyoruz" ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.
Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gibi birçok bakan katıldı.