Bist 100
10.319,96 1%
DOLAR
32,28 0,02%
EURO
35,11 0,03%
ALTIN
2.460,47 0,27%

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Beştepe'de antisemitizm konuşması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de Uluslararası Demokratlar Birliği Kapasite Geliştirme ve Eğitim Çalıştayı katılımcılarını kabul ederek kısa bir konuşma yaptı.

Yayın Tarihi: 02.05.2024 15:12
Güncelleme Tarihi: 02.05.2024 15:12

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Beştepe'de antisemitizm konuşması

Beştepe’de kabul sırasında çeşitli değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupalı ülkeleri eleştirerek sözlerine başladı. İsrail’in çıkarına dokunan her şeyin antidemokratik olduğu çıkarımının yapıldığını belirten Erdoğan, Türkiye’nin antisemitizmi reddettiğini kaydetti. 

ABD’de üniversitelerde Gazze protestolarının sürdüğünü hatırlatan Erdoğan, Amerikan üniversitelerinde öğrenci ve akademisyenlerin katliama tepki gösterdiğini anımsattı. Gazze’de katliamın durması talebine karşılık işkenceye maruz kalanlara karşı demokrasi yanlılarının hiçbir sesinin çıkmadığını ifade etti. Katılımcıların dört gün boyunca önemli isimlerle bir araya geleceğini ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin farklı alanlarda ulaştığı seviyeleri de göreceklerini ekledi. Çalıştayın anlamına dikkat çeken Erdoğan, birliğin 20’inci kuruluş yılı olduğu ve 20 sene önce ilk kez Köln’de kurulduğuna dikkat çekti. Şimdi ise 25 ülkede yer aldığına dikkat çekerek İslam düşmanlığı ve ırkçılığa karşı Avrupa’da ön saflarda yer aldığını kaydetti. 

Uluslararası Demokratlar Birliği’nin ekonomik, siyasi, sivil toplum ve akademik anlamda insanların desteklenmesi adına geniş faaliyetler yürüttüğünü belirtti. Son dönemde kardeş topluluklara el uzatılmasının da önemli olduğunu ekleyerek Solingen saldırısına değindi. 

erdoğan

7 milyon Türk’ün Avrupa’da yaşadığına dikkat çeken Erdoğan, Alman makamlarıyla görüşmelerde yaşanan sıkıntıları birçok kez gündeme taşıdıklarını ifade etti. Daha sonra ise çifte vatandaşlığın kolaylaştırılması düzenlemesini olumlu karşıladıklarını ekledi. 

Solingen faciasından 31 yıl geçtiğini anımsatan Erdoğan, saldırının tamamen aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması gerektiğini kaydetti. Irkçılık nedeniyle ortaya çıkan saldırının karşısında sessiz kalınamayacağını belirten Erdoğan, nefret suçuna yönelik Avrupa’da bir ayrım olduğunu da belirtti. Ayrıca Müslümanlara yönelik ırkçı saldırıların örtbas edildiğini de söyledi. Neo-Nazi terörünün İslam karşıtlığıyla birlikte can ve mal güvenliğini tehdit ettiğini belirterek Gazze konusuna değindi. 

“Türkiye’yi susturmaya çalışıyorlar” 

Türkiye’nin susturulmaya çalışıldığını ifade eden Erdoğan, 7 aydır süren Gazze’deki savaş nedeniyle en çok insani yardım yapan ülke olduğumuzu kaydetti. İsrail soykırımının gündemde tutulduğunu ve Filistin’e desteğin duyurulduğunu vurgulayan Erdoğan, Batı’da İsrail’in menfaatlerine yönelik sınırlar çizildiğini kaydetti. Son olarak ise şunları ekledi:


“Halen bizi ve ülkemizi hedef alanlara şunu tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum; Türkiye’yi düşmanlaştırarak hiçbir yere varamazsınız. Ne yaparsanız yapın, antisemitizm lekesi bize yapışmaz. Antisemitizmi reddediyoruz."