Crans-Montana sonrası KKTC: egemen eşitlik temelinde yeni yaklaşım çağrısı

Ünal Üstel, Crans-Montana’da federasyon arayışının tükendiğini belirterek Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin yeniden teyit edilmesini istedi.

Yayın Tarihi: 04.11.2026 16:58
Güncelleme Tarihi: 04.11.2026 16:58

Crans-Montana sonrası KKTC: egemen eşitlik temelinde yeni yaklaşım çağrısı

Ünal Üstel ile BM temsilcisinin kabul görüşmesi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ünal Üstel, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar'ı UBP Genel Merkezi'nde kabul etti. Görüşmeye KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu, UBP Genel Sekreteri Ahmet Savaşan ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy katıldı.

Üstel'in değerlendirmeleri:

Görüşme sonrası basına konuşan Ünal Üstel, Kıbrıs meselesinin esasen bir statü meselesi olduğunu vurguladı. Uluslararası toplumun Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni (GKRY) adanın tek devleti ve temsilcisi kabul ederken, Kıbrıs Türk halkını yalnızca bu devletin bir toplumuymuş gibi muamele etmesinin sorunun temelini oluşturduğunu belirtti.

Üstel, GKRY'nin haksız biçimde sağlanan uluslararası statüsünün mevcut statükoyu sürdürdüğünü ve bu yaklaşımla taraflar arasında ciddi dengesizlik ortaya çıktığını Holguin'e aktardığını ifade etti. Ayrıca Kıbrıs'ta iki ayrı halk ve iki egemen eşit devlet bulunduğunu kaydederek, sahadaki gerçeklere uygun yeni bir yaklaşım gerektiğini söyledi.

Crans-Montana ve izleri:

Ünal Üstel, 2017 Crans-Montana Konferansı'na atıfla, Kıbrıs Türk tarafının gösterdiği iyi niyet ve yapıcı tutuma rağmen Rum tarafının siyasi eşitlik ve güç paylaşımına dayalı bir ortaklığı kabul etmeye niyetli olmadığının bir kez daha görüldüğünü ifade etti. Üstel, "Federasyon temelinde anlaşma arayışı Crans-Montana'da tükendi" sözleriyle bu tespiti özetledi.

Başarısızlığı defalarca kanıtlanmış bir modelin farklı isimler veya yöntemlerle tekrar gündeme getirilmesinin çözüm sürecine katkı sağlamayacağını, bunun yalnızca GKRY'nin çıkarlarına hizmet eden mevcut statükonun devamına yol açacağını vurguladı.

Uluslararası çağrı ve devam eden belirsizlik:

Üstel, sürdürülebilir ve karşılıklı olarak kabul edilebilir bir uzlaşının ancak Kıbrıs Türk halkının özden gelen hakları olan egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün yeniden teyit edilmesiyle mümkün olacağını belirtti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 27-29 Temmuz 2026 tarihlerindeki adaya ziyaretiyle ilgili olarak da, resmi müzakerelerin başlatılmasına imkan sağlayacak ortak bir zeminin bulunmadığının bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.

Üstel, Kıbrıs Türk halkının iradesini yok sayan suni oldubittilere ve üzerinde mutabık kalınmayan parametrelere karşı olduklarını söyledi ve bu tür dayatmaların kabul görmeyeceğini vurguladı. Geçmişte başarısızlığa uğramış modellerin yeniden masaya getirilmesinin yalnızca Rum tarafının lehine mevcut statükoyu güçlendireceğini belirterek BM ile uluslararası toplumu adadaki gerçekleri görmeye çağırdı.

Toplantı ve yapılan açıklamalar, KKTC yönetiminin çözüm arayışlarında federasyon modeline ilişkin çekincelerini net biçimde ortaya koyduğunu gösterirken, taraflar arası müzakerelerin hangi zeminde ilerleyeceği konusundaki belirsizlik sürüyor.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ (KKTC) BAŞBAKANI ÜNAL ÜSTEL, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM) GENEL...

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ (KKTC) BAŞBAKANI ÜNAL ÜSTEL, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM) GENEL SEKRETERİ'NİN KIBRIS KİŞİSEL TEMSİLCİSİ MARİA ANGELA HOLGUIN CUELLAR İLE GÖRÜŞMESİNDE, "FEDERASYON TEMELİNDE ANLAŞMA ARAYIŞI CRANS-MONTANA'DA TÜKENDİ" DİYEREK, KIBRIS TÜRK HALKININ EGEMEN EŞİTLİĞİ VE EŞİT ULUSLARARASI STATÜSÜNÜN YENİDEN TEYİT EDİLMESİ GEREKTİĞİNİ VURGULADI.

Yazar
EDİTÖR

Elif Çelik

Selam! Ben Elif Çelik, 22 yaşındayım ve Bursa'dan bağlanıyorum. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin en genciyim, yeni mezun oldum. Enerjim süper! Sosyal medya trendleri, sokak röportajları ve gençliğin nabzını tutan konular bende. Bu işe bayılıyorum!