KKTC Başbakanı Ünal Üstel'den GKRY-Fransa Kuvvetler Statüsü Anlaşmasına Tepki
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile Fransa arasında imzalanan Kuvvetler Statüsü Anlaşması (SOFA)'nın adadaki mevcut gerçekleri ve bölgesel dengeleri göz ardı ettiğini belirterek eleştiride bulundu. Üstel, anlaşmanın Doğu Akdeniz'de istikrarı olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.
Üstel'in değerlendirmesi
Başbakan Üstel tarafından yapılan yazılı açıklamada, imzalanan anlaşmanın Kıbrıs Adası'nın gerçekleri, uluslararası hukukun temel ilkeleri ve bölgede korunması gereken dengeleri dikkate almayan bir adım olduğu kaydedildi. Üstel, açıklamasında bu yaklaşımı Kıbrıs Türk halkının varlığını yok sayan tek taraflı bir anlayışın ürünü şeklinde nitelendirdi ve bu tutumun barış, istikrar ve güven ortamına katkı sağlamayacağını vurguladı.
Adanın askeri rekabetin unsuru haline gelmesi endişesi
Üstel, GKRY lideri Nikos Hristodulidis döneminde Rum tarafının yabancı askeri unsurların konuşlanma merkezi haline getirilmesine yönelik adımlar attığını; bunun sadece Kıbrıs değil, tüm Doğu Akdeniz güvenliği açısından kaygı verici olduğunu belirtti. Başbakan, adayı iş birliği ve diyalog zemini olmaktan çıkarıp askeri rekabetin parçası haline getirmeye yönelik bu anlayışın bölgesel gerilimi artıracağı uyarısında bulundu.
Hukuki zemin ve bölgesel etkiler
Üstel, imzalanan anlaşmanın yabancı askeri personelin adadaki varlığını daha kalıcı hale getirecek hukuki bir zemin oluşturduğunu ifade etti. Açıklamada, Kıbrıs Adası ile hiçbir tarihi, coğrafi veya siyasi bağı bulunmayan Fransa'nın bölgede askeri varlığını artırma girişimlerinin Doğu Akdeniz'deki hassas dengeleri olumsuz etkileyeceği belirtildi. Ayrıca Rum yönetiminin İsrail ve Fransa ile geliştirdiği askeri ve stratejik iş birliklerinin Kıbrıs'ı barış ve istikrar ekseninden uzaklaştırdığı değerlendirildi.
Çözüm vurgusu ve uluslararası çağrı
Üstel, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Mara Angela Holguín Cuéllar'ın ada temaslarının sürdüğü bir dönemde böyle bir askeri anlaşmanın yapıcı çabalara hizmet etmediğini belirtti. Başbakan, Kıbrıs Türk tarafının kalıcı çözümün ancak iki halkın egemen eşitliği ile iki devletin eşit uluslararası statüsünün kabul edilmesiyle mümkün olacağına inandığını yineleyerek kalıcı çözüm egemen eşitlik ve eşit statüden geçiyor mesajını verdi.
Üstel ayrıca Türkiye ve Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve çıkarlarını hedef alan girişimlerin amacına ulaşamayacağını, bu tür adımların olumsuz sonuçlarının en çok Rum yönetiminin güvenliğini ve bölgesel istikrarı etkileyeceğini ifade etti. Son olarak uluslararası toplumu Kıbrıs'ın gerçeklerini dikkate almaya, uluslararası hukuka bağlı kalmaya ve Kıbrıs'taki iki devletli gerçeğe saygı göstermeye davet etti.
KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ (KKTC) BAŞBAKANI ÜNAL ÜSTEL, GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ (GKRY) İLE FRANSA ARASINDA İMZALANAN KUVVETLER STATÜSÜ ANLAŞMASI’NIN (SOFA) KIBRIS’TAKİ MEVCUT GERÇEKLERİ VE BÖLGESEL DENGELERİ GÖZ ARDI ETTİĞİNİ BELİRTEREK, DOĞU AKDENİZ’DEKİ İSTİKRARI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLECEĞİNİ SÖYLEDİ.