
ABD'deki Columbia Üniversitesi, federal fonlarını kaybetme ihtimali karşısında Başkan Donald Trump yönetiminin taleplerini kabul etti.
Üniversitenin resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Trump yönetimi, 7 Mart tarihinde üniversitenin 400 milyon dolarlık federal fonunu kesme tehdidinde bulunmuştu. Bu gelişme sonrasında, üniversite yönetimi, başlatılan taleplere uyma kararı aldı.
Yapılan açıklamada, üniversitede antisemitizmin tanımının yeniden gözden geçirileceği ve İsrail ve Yahudi Çalışmaları Enstitüsü kadrosunun genişletileceği belirtildi.
Ayrıca, Columbia Üniversitesi'nde, Filistin destekçileri tarafından gerçekleştirilen protestolar sonrasında güvenlik önlemlerinin artırılmasına karar verildi. Öğrencilerin akademik binalarda protesto yapmaları ve kimliklerini gizlemek amacıyla maske takmaları yasaklandı.
Güvenlik önlemlerinin artırılmasıyla birlikte, yeni güvenlik görevlileri atanacak ve bu kişilerin gerektiğinde tutuklama yetkisine sahip olacağı ifade edildi.
Bunun yanı sıra, okulun Orta Doğu Çalışmaları Bölümü yeni bir denetim kapsamına alınacak ve akademik politikalar gözden geçirilecektir.
Üniversitenin bu kararına ilişkin tepkiler de gelmeye başladı. NBC News'ün haberine göre, bazı akademisyenler ve ifade özgürlüğü savunucuları, Columbia'nın bu adımlarını akademik özgürlüğe bir tehdit olarak değerlendiriyor. Bireysel Haklar ve İfade Vakfı'ndan Tyler Coward, "Etkili bir üniversite olarak Columbia bile hükümet taleplerine karşı duramıyorsa, diğer üniversiteler ne yapabilir?" dedi.
Trump yönetimi, Columbia Üniversitesinin federal sözleşmeleri ve hibelerini, antisemitizmle mücadelede eksiklik gösterdiği gerekçesiyle gözden geçirme kararı almıştı.
Üniversitedeki Filistin destekçileri, 16 Nisan 2024 tarihinde okulun İsrail'in Gazze'deki saldırılarına katkıda bulunan şirketlere yönelik finansal yatırımlarını protesto etmek üzere kampüs bahçesinde oturma eylemi düzenlemişti. 29 Nisan 2024'te, müzakerelerin başarısız olmasının ardından öğrenciler okulun tarihi Hamilton Hall binasına girmiş, NYPD'ye bağlı çevik kuvvet ekipleri binadan öğrencileri çıkarmak için müdahalede bulunmuştur. Protestolar, ülkede 50'den fazla diğer üniversiteye de yayılarak büyük bir hareket haline gelmiştir.