Çocukların soruları ve fidanlarla büyüyen iklim farkındalığı

COP31 kapsamında Kocaeli İzmit Kent Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte fidan dağıtımı yapıldı; devlet korumasındaki çocuklar vatandaşlara iklim soruları yöneltti.

Yayın Tarihi: 13.09.2026 12:50
Güncelleme Tarihi: 13.09.2026 13:28

Çocukların soruları ve fidanlarla büyüyen iklim farkındalığı

İzmit Kent Meydanı'nda COP31 farkındalık programı

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 31. Taraflar Konferansı (COP31) kapsamında, 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen farkındalık etkinliklerinin Kocaeli ayağı İzmit Kent Meydanı'nda düzenlendi. Program Çocuk Hakları İl Komiteleri organizasyonunda gerçekleştirildi ve alanda vatandaşlara fidan dağıtıldı.

Etkinlik düzeni ve katılımcılar:

Etkinlikte Kocaeli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Kocaeli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü stantlar kurdu. Vatandaşlar fidan alıp kendi alanlarına dikmek üzere yönlendirildi; zeminde ve stantlarda iklim değişikliğiyle ilgili bilgilendirme yapıldı. Alanda ayrıca halkın dilek ve mesajlarını bırakabileceği "İklim Ağacı" oluşturuldu.

Devlet korumasındaki çocukların etkin rolü:

Çocuk Hakları İl Komitesi bünyesinde olan ve devlet koruması altında bulunan çocuklar, etkinlikte vatandaşlara çevre, iklim krizi ve iklim değişikliği konularında sorular yöneltti. Bu yaklaşım, hem çocukların katılımını sağladı hem de gündelik yaşamdan insanlarla doğrudan iletişim kurarak farkındalığın yerel düzeyde yayılmasına katkı verdi.

Vatandaşların İklim Ağacı'na bıraktığı dilek ve mesajlar, etkinliğin toplumsal yankısını gözler önüne serdi; fidanların dağıtımı ise katılımcılara somut bir katkı sunmayı amaçladı.

Mahmut Çamur etkinlikte dağıtılan fidanlardan aldığını anlatırken, "Babamın mezarını ziyarete gidiyorum. Bugün pazar günü oraya ekeceğim. Vesile oldu, şimdi götürüp dikeceğim" dedi. Bu tür geri dönüşler, yerel etkinliklerin bireysel davranışlara da yansıdığını gösterdi.

Program, COP31 bağlamında yerel düzeyde uygulanan farkındalık çalışmasının bir örneği olarak kayda geçti ve benzer etkinliklerin 81 ilde eş zamanlı sürdürüldüğü bildirildi.

COP31 KAPSAMINDA 81 İLDE EŞ ZAMANLI DÜZENLENEN FARKINDALIK ETKİNLİKLERİNİN KOCAELİ AYAĞINDA...

COP31 KAPSAMINDA 81 İLDE EŞ ZAMANLI DÜZENLENEN FARKINDALIK ETKİNLİKLERİNİN KOCAELİ AYAĞINDA VATANDAŞLARA FİDAN DAĞITILDI, ÇOCUKLAR İSE ÇEVRE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE İLGİLİ SORULAR YÖNELTTİ. ETKİNLİKTE VATANDAŞLARIN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE İLİŞKİN DİLEK VE MESAJLARINI BIRAKABİLECEKLERİ “İKLİM AĞACI” DA OLUŞTURULDU.

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.