Bist 100
9.915,62 2%
DOLAR
32,45 -0,15%
EURO
34,83 -0,66%
ALTIN
2.427,5 0,14%

Çocuklar için zayıflama ilaçları onaylandı! Artık çocuklar da zayıflama ilaçları kullanabilecek.

Yakın gelecekte, Wegovy ve diğer zayıflama ilaçları 6 yaşından küçük çocuklara verilebilecek. İşte ayrıntılar...

Yayın Tarihi: 20.12.2023 17:55
Güncelleme Tarihi: 20.12.2023 17:55

Çocuklar için zayıflama ilaçları onaylandı! Artık çocuklar da zayıflama ilaçları kullanabilecek.

Yaklaşık bir yıl önce ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Novo Nordisk'in gişe rekorları kıran obezite ilacı Wegovy'nin 12 yaş ve üzeri çocuklar için kullanımını onayladı. Karar, ilacın yetişkinler için onaylanmasından 6 aydan biraz daha uzun bir süre sonra geldi.

Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’ne (CDC) göre, 12-19 yaş arası ergenlerin yüzde 22'sinde obezite bulunuyor. 1980'lerden bu yana obezite oranları çocuklarda 3 katına, ergenlerde ise 4 katına çıktı.

Ancak artık hekimlere, 12 yaş ve üzeri obezite hastası ergenlere sağlık davranışı ve yaşam tarzı tedavisine ek olarak "kilo verme farmakoterapisi" sunmaları tavsiye ediliyor.

Kendisi de çocukluk obezitesiyle mücadele etmiş olan Knownwell kurucu ortağı ve CEO'su Brooke Boyarsky Pratt, obezite konusundaki tartışmaları değiştirmeyi umuyor. "Verilerden, hastalığı daha erken tedavi etmenin zaman içinde hastalık durumunu iyileştirdiğini ve daha şiddetli, daha hızlı hale gelmesini önlediğini biliyoruz. Ayrıca, verilerden, yaşam tarzı programlarının tek başına insanların sadece yüzde 10'unun vücut ağırlıklarının yüzde 20'sini kaybetmesine yardımcı olacağını da biliyoruz. Pek çok çocuk ve ergen spor salonuna gidiyor, diyetleri üzerinde çalışıyor, tüm bunları yapıyor ve yine de çoğu zaman ciddi obeziteyle mücadele ediyorlar” dedi.

ilaç

FAYDALARI, RİSKLERİNDEN DAHA ÇOK

Knownwell'in kurucu ortağı ve baş tıbbi sorumlusu, Massachusetts Genel Hastanesi Kilo Merkezi müdür yardımcısı ve Harvard Tıp Fakültesi öğretim üyesi Angela Fitch, bu ilaçların ihtiyacı olanlar için faydalarının risklerinden daha ağır bastığını söylüyor.

Wegovy'nin yanı sıra Novo Nordisk'in Ozempic'inin de aktif bileşeni olan Semaglutide, 2017'nin başından beri piyasada ve yaygın olarak kullanılıyor. Novo Nordisk'in daha önceki kilo verme ilacı liraglutide (Saxenda) 2014'ten beri yetişkinler için ve Aralık 2020'den beri 12 yaş ve üstü hastalar için onaylanmıştı.

Fitch, "En azından şu ana kadar elimizdeki verilere göre, bu ilaçların yan etki profili açısından istenmeyen bir şeye neden olduğuna dair uzun vadeli endişelerimiz yok" diye konuştu. Söz konusu ilacın yakın gelecekte obeziteyle baş eden 12 yaş ve üzeri çocuklarda kullanılabileceği ifade edildi.