Cizre'de 4. Uluslararası Melaye Ciziri Sempozyumu sona erdi
Şırnak Valiliği, Şırnak Üniversitesi ve Cizre Kaymakamlığı tarafından düzenlenen IV. Uluslararası Melaye Ciziri Sempozyumu, "Melaye Ciziri’nin Ahlak Anlayışı" temasıyla tamamlandı. Etkinlik, bölgesel kültürel birikimi akademik çerçevede tartışmaya açarken, çok sayıda yerli ve yabancı katılımıyla dikkat çekti.
Katılımcılar ve oturumlar
Sempozyuma 6 ülkeden 16, Türkiye’den 95 olmak üzere toplam 111 akademisyen katıldı. Etkinlikte ayrıca KDP Başkanı Mesut Barzani de yer aldı. Sempozyum, Prof. Dr. Cengiz Gündoğdu başkanlığında gerçekleştirilen "Melaye Ciziri’de İnsan ve Ahlak" oturumu ile sonlandı.
Rektörün değerlendirmesi
Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, sempozyum serisinin dört ana tema üzerinden ilerlediğini belirterek, "Birinci sempozyum 'Aşk', ikinci 'Varlık bilimi', üçüncü 'Bilgi bilimi' ve dördüncüsünde 'Ahlak anlayışı' ele alındı" dedi. Alkış, sunumların genel olarak Melaye Ciziri merkezli olduğunu ve Mela’nın birliğe, vahdete, anlaşmaya ve dostluğa dair vurgularının katılımcılar ve devlet erkânı tarafından da benimsendiğini vurguladı.
Alkış ayrıca, "Ahlak konusunu ele aldık ama insanın ahlaklı olması kolay değil. İnsanoğlu çok egolu, nefis sahibi bir varlık. Bu nefsin terbiyesi için çok meşakkatli yollardan geçmesi gerekiyor. Melaye Ciziri bunun yollarını çok güzel bir şekilde göstermiş, çok orijinal beyitler arz etmiş bir arif bir şair" ifadelerini kullandı ve sunulan mesajların "tüm insanlık için huzur, birbirini anlama vesilesi olmasını" diledi.
Kaymakamın mesajı
Cizre Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, Melaye Ciziri’ye yönelik ilginin her yıl arttığını belirtti. Baycar, sempozyumun bölgenin huzur ortamına katkı sağladığını ifade ederek, "Sempozyumun bu seneki teması 'Ahlaktı'. Mela’nın ahlak anlayışının hepimize yol göstermesini umut ediyoruz" dedi. Ayrıca etkinlikte "6 ülkeden 100’ü aşkın akademisyen"in 16 oturumda Mela’nın ahlak anlayışını ayrıntılı şekilde irdelediğini kaydetti.
Baycar, sempozyumun Mela’nın sınır tanımayan etkisini gösterdiğini ve bu mirasın gençlere, topluma aşılanmasının önemine dikkat çekti. İlçe kaymakamlığı olarak valilik, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde huzurun korunması için çalışacaklarını belirtti ve "Cizre artık kültürle, sanatla, ilimle, irfanla anılacak" yorumunda bulundu.
Kapanış ve belge takdimi
Sempozyumun sonunda katılımcılara katılım belgeleri takdim edildi. Etkinlik, Mela’nın edebi ve ahlaki mirasının akademik platformlarda tartışılmasına katkı sağladığı ve bölgesel kültürel tanınırlığı artırdığı değerlendirmeleriyle sona erdi.
ŞIRNAK VALİLİĞİ, ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ VE CİZRE KAYMAKAMLIĞI’NIN BİRLİKTE DÜZENLEMİŞ OLDUĞU YERLİ VE YABANCI 111 AKADEMİSYEN İLE KÜRDİSTAN DEMOKRAT PARTİ (KDP) BAŞKANI MESUT BARZANİ’NİN DE KATILDIĞI "4. ULUSLARARASI MELAYE CİZİRİ SEMPOZYUMU" SON ERDİ.