Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Çinli e-ticaret devi JD.com, Alibaba'ya karşı anti-tekel davasını kazandı!

Alibaba’ya tarihi bir darbe JD.com’dan geldi. Çinli e-ticaret şirketi JD.com, Alibaba'ya karşı tarihi tekel karşıtı davayı kazandı.

Yayın Tarihi: 30.12.2023 16:57
Güncelleme Tarihi: 30.12.2023 16:57

Çinli e-ticaret devi JD.com, Alibaba'ya karşı anti-tekel davasını kazandı!

Çinli online perakendeci JD.com, rakibi Alibaba'ya karşı açtığı davayı kazanarak tekelci uygulamalar nedeniyle Alibaba'ya 1 milyar yuan yani yaklaşık 140 milyon dolar ceza verilmesini sağladı.

Reuters'in haberine göre, Pekin Yüksek Halk Mahkemesi, Alibaba Group Holding Limited ve iştirakleri Zhejiang Tmall Network Co ve Zhejiang Tmall Technology Co'yu pazar hakimiyetlerini kötüye kullanmaktan suçlu bularak kararı verdi.

Mahkemenin kararı, Çin'in e-ticaret sektöründeki tekelci davranışları düzenlemeye yönelik devam eden çabalarında kritik bir ana işaret ediyor. "İkisinden birini seçmek" olarak bilinen söz konusu uygulama, markalara yalnızca tek bir platformla çalışmaları için baskı yapılmasını içeriyor ve pazar rekabetini ve adaleti önemli ölçüde etkiliyordu.

alibaba

ALİBABA, KARARI KABUL ETTİ

JD.com, resmi WeChat hesabından yaptığı açıklamada, kararı hukukun üstünlüğü yoluyla piyasa adaleti ve rekabet düzeninin korunmasında bir dönüm noktası olarak tanımladı. Şirket, kararın sadece JD.com'un tekelci uygulamalara karşı direnişi için bir kazanım olmadığını, aynı zamanda Çin'in tekelcilik karşıtı yasal sürecinde de önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Öte yandan, Alibaba da kararı kabul etti ve mahkemenin kararına saygı duyduğunu ifade etti. Bu, Alibaba'nın piyasa uygulamaları nedeniyle karşılaştığı ilk yasal zorluk değil. Çinli düzenleyiciler 2021 yılında, şirketin pazar hakimiyetini kötüye kullandığı sonucuna varan bir anti-tröst soruşturmasının ardından Alibaba'ya 2,75 milyar dolarlık rekor bir ceza kesmişti.