Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Çin, Elon Musk'ın Neuralink'ine rakip olacak bir çip geliştirecek!

Çin'in 2025’e kadar kendi beyin-bilgisayar cihazlarını üretme hedeflerinin olduğu belirtildi. İşte konuya ilişkin merak edilenler...

Yayın Tarihi: 31.01.2024 15:58
Güncelleme Tarihi: 31.01.2024 15:58

Çin, Elon Musk'ın Neuralink'ine rakip olacak bir çip geliştirecek!

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, (MIIT) pazartesi paylaştığı bir politika belgesiyle en yeni teknolojiler hususundaki büyük hedeflerini paylaştı.

MIIT, 2025’e kadar "ikonik ürünler" geliştirerek 100’lerce teknolojide çığır açmak arzuladığını ve bunun Elon Musk'ın Neuralink implantı gibi beyin-bilgisayar arayüzleri üretmeyi kapsadığını da aktardı.

MIIT, beyin benzeri cihazlar ve ayrıca beyin hesaplama sinir modelleri gibi temel teknolojilerde ve çekirdek ürünlerde devrim yapmayı, bir dizi kullanımı basit ve güvenli beyin-bilgisayar arayüzü cihazını üretmeyi ve tıbbi rehabilitasyon, sürücüsüz sürüş ve sanal gerçeklik gibi konulardaki uygulamaların araştırılmasını teşvik etmeyi planladığını açıkladı.

Çin, teknolojik gelişime ilişkin büyük adımının bir parçası olarak, GPU çipleri gibi teknolojilerdeki atılımlara hız verme ve kuantum bilgisayarların araştırma ve üretilmesini güçlendirme planları yapıyor. Çin, 2027’ye kadar bu konularda global bir önder konumunda olmayı arzu ediyor.

çin

İNSAN BEYNİNİ BİLGİSAYARA BAĞLAYAN BİR CİHAZ GELİŞTİRİLDİ

Çin, son yıllarda Neuralink'e rakip olabilecek olanlar da dahil olmak üzere beyin-bilgisayar arayüz cihazları üretmek amacıyla etkin bir şekilde çalışmalar yapıyor.

Tianjin Üniversitesince devlete ait China Electronics Corporation ile iş birliği içinde üretilen "Brain Talker" adlı beyin-bilgisayar arayüzlerine güç verecek bir çipin 2019’da görücüye çıkarıldığı ifade edildi. Edinilen bilgilere göre, Çin hükümeti 2023’te Tianjin'de 60'tan fazla araştırmacının çalışmalar yaptığı bir beyin-makine arayüzü araştırma laboratuvarı konusunda da fon sağladı.

Ayrıca 2023’te, Pekin'deki Tsinghua Üniversitesi'ndeki bilim insanları, bireyin iç kulağına yerleştirilen ve beynini bir bilgisayara entegre eden bir ürün geliştirdi.

SprialE beyin-bilgisayar arayüzü, spiral bir tasarıma sahip ve ayrıca herhangi bir cerrahi operasyona gerek kalmaksızın entegre edilebiliyor.

 Amaçlayan özetleyen teknoloji politikası belgesi, MIIT'nin kasımda 2025’e kadar insansı robotları seri üretme isteklerine yönelik bir yol haritası paylaşmasından sonra geldi.