Cem Kaytan: 10 Ocak Basın Bayramı Değil, Dayanışma ve Mücadele Günü
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı, Ege Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Kaytan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, günü 'bayram' olarak değil, 'dayanışma ve mücadele günü' olarak anma gerekçelerini paylaştı.
Kaytan, basın sektörünün 2026 yılına; ekonomik baskılar, güvencesiz çalışma şartları, mesleki itibar kaybı, dijital mecralarda artan kontrol ve hukuki belirsizliklerle girdiğine dikkat çekti. Bu sorunların ertelenmeden ele alınmasının, yalnızca basın mesleği için değil, demokratik işleyiş için de hayati önem taşıdığını vurguladı.
Kaytan, basındaki yapısal sorunların çözülmemesi halinde mesleğin itibar kaybetmeye ve gazetecilerin güvencesizleşmeye devam edeceğini belirterek, bugünkü zor koşulların tüm taraflarca bilindiğini ve bizzat yaşandığını ifade etti. Ayrıca, günümüzde Türk basınının öncelikle mesleği ve mesleği icra edecekleri düzenleyecek Gazetecilik Meslek Yasasına acilen ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Medya 2026'ya ciddi sorunlarla girdi
Kaytan, medyanın 2026'ya ciddi sorunlarla girdiğini; basın özgürlüğünden çalışma koşullarına, dijital yayıncılıktan internet yasasına kadar kapsamlı ve çağdaş yasal düzenlemelere acil ihtiyaç bulunduğunu belirtti. Mesleki düzenleme eksikliğinin etik dışı yayıncılığı teşvik ettiğini ve gazetecilik kimliğini zedelediğini ifade etti.
10 Ocak 1961'de yürürlüğe giren 212 sayılı yasayla kazanılan hakların bugün uygulamada büyük ölçüde ortadan kalktığını hatırlatan Kaytan, basın ve ifade özgürlüğünün demokratik toplumların vazgeçilmezi olduğunu; halkın haber alma hakkının ancak bağımsız ve özgür basınla sağlanabileceğini vurguladı.
Kaytan, 10 Ocak'ı gerçek anlamda bir basın bayramı olarak kutlayabilmek için basının sorunlarının gecikmeden ve el birliğiyle çözülmesi gerektiğini söyledi ve 'özgür basın yoksa, demokrasi de eksik kalır' mesajını paylaştı. Son olarak, mesleğin onurunu, gazetecilerin haklarını ve basın özgürlüğünü esas alan bir yaklaşımla en kısa sürede çözüme ulaşma temennisini dile getirdi.
TÜRKİYE GAZETECİLER KONFEDERASYONU GENEL BAŞKAN YARDIMCISI, EGE GAZETECİLER FEDERASYONU GENEL BAŞKANI VE MUĞLA BÜYÜKŞEHİR GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI CEM KAYTAN