ÇAYKUR, kapasiteyi aşan stok nedeniyle 4 Haziran 2026'da yaş çay alımına 1 gün ara verdi

ÇAYKUR, işlem kapasitesinin iki katı yaş çay stokuna ulaşılması üzerine 4 Haziran 2026 Perşembe günü yaş çay alımlarına bir gün ara verdi.

Yayın Tarihi: 03.06.2026 18:12
Güncelleme Tarihi: 03.06.2026 18:16

ÇAYKUR, kapasiteyi aşan stok nedeniyle 4 Haziran 2026'da yaş çay alımına 1 gün ara verdi

ÇAYKUR, 4 Haziran 2026 Perşembe günü yaş çay alımını bir günlüğüne durdurdu

Çay İşletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürlüğü, günlük işleme kapasitesinin üzerinde yaş çay alımı gerçekleştiği gerekçesiyle 4 Haziran 2026 Perşembe günü için yaş çay alımlarına bir gün süreyle ara verildiğini duyurdu.

Kararın gerekçesi

Açıklamada, 20 Mayıs itibarıyla başlayan 2026 yılı yaş çay hasat döneminde alımların yoğun şekilde sürdüğü, günlük 9 bin 250 ton olan işleme kapasitesinin oldukça üzerine çıkıldığı ve eldeki stokların yaklaşık 18 bin ton seviyesine ulaştığı belirtildi. Bu stokların üretime aktarılması ve kuru çaya dönüştürülmesi sürecinde kalite kriterlerine uyum sağlanmasının kritik olduğu vurgulandı.

Sürgün süresi ve makine kullanımına ilişkin değerlendirme

ÇAYKUR, çay toplama motorlarının yaygınlaşması nedeniyle sürgün süresinin kısaldığına dikkat çekti. Açıklamada, hasat sürecinde makine kullanımının yüzde 80’leri aştığının gözlemlendiği ve bunun sürgün dönemlerinin hasat süresini kısalttığı ifade edildi.

Üreticiler ve süreç yönetimi

Genel müdürlük, ara kararının amacını elimizdeki yaş çay stoklarının üretime verilebilmesi ve üreticilerin yoğunluğunu azaltmak olarak açıkladı. Kurum, bir günlük aranın ardından kalan alımlara kaldığı yerden devam edileceğini bildirdi ve sezonun kaliteye özen gösterilerek nihayete erdirileceğini belirtti.

Özetle, ÇAYKUR'un aldığı karar, mevcut stokların işlenmesi ve hasat döneminde kaliteyi koruma hedefiyle uygulanan kısa süreli bir düzenlemedir; alımların ara sonrasında yeniden başlatılması planlanmaktadır.

ÇAYKUR KAPASİTESİNİN 2 KAT ÜSTÜNDE ALIM YAPTIĞINI AÇIKLAYARAK TÜKETİCİDEN ÇAY ALMAYA 1 GÜNLÜĞÜNE...

ÇAYKUR KAPASİTESİNİN 2 KAT ÜSTÜNDE ALIM YAPTIĞINI AÇIKLAYARAK TÜKETİCİDEN ÇAY ALMAYA 1 GÜNLÜĞÜNE ARA VERDİĞİNİ AÇIKLADI

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.