Çay ocağından Hamamyolu'nda günlük hayır köprüsü

Eskişehir Hamamyolu'nda 22 yıllık çaycı Mehmet Horuz, hayırseverlerin bağışlarıyla her gün simit, ayran ve su dağıtarak ihtiyaç sahiplerine köprü oluyor.

Yayın Tarihi: 27.10.2026 11:21
Güncelleme Tarihi: 27.10.2026 11:21

Çay ocağından Hamamyolu'nda günlük hayır köprüsü

Hamamyolu'nda bir gelenek nasıl büyüdü:

Eskişehir'in tarihi Hamamyolu Caddesi'nde 22 yıllık çay ocağı işleten Mehmet Horuz, müşterilerinin küçük bağış talepleriyle başlayan uygulamayı zamanla sistematik hale getirdi. Başlangıçta gelen ufak tefek ürünlerin gelen geçenlere dağıtılması biçiminde yürütülen bu yardım hareketi, son iki yılda sosyal medya aracılığıyla daha geniş kitlelere ulaştı.

Horuz, hayır etmek isteyenlerin yakınlarının hatırı, vefat edenlerin ruhu veya hasta için şifa niyetiyle bağışta bulunduğunu; kendilerinin de bu talepler adına simit, ayran ve su dağıtarak aracı olduklarını belirtiyor. Uygulama, sokaktaki insanın anlık gıda ihtiyacını karşılarken, hayırseverlere de pratik bir çözüm sunuyor.

gizlilik ve manevi boyut:

Dağıtım sürecinde dikkat edilen esaslardan biri bağışçı ile alıcı arasında gizliliğin sağlanması. Horuz bu yaklaşımın dualardaki samimiyeti artırdığını vurguluyor: veren verdiğini bilmiyor, alan vereni bilmiyor. Böylece karşılıklı minnet veya beklenti oluşmadan edilen duaların içtenliği korunuyor.

Dağıtımlar sırasında gözlemlenen maneviyat, sokakta kurulan kısa ama yoğun temaslarda yakalanan bir atmosfer oluşturuyor. Horuz, bu ortamın hem kendisini hem de yardım sürecine destek verenleri motive ettiğini söylüyor.

pratiklik, maliyet ve uygulama detayları:

Toplu yemek ya da mevlit organizasyonlarına kıyasla bu yöntemin daha pratik ve ekonomik olduğunu ifade eden işletmeci, simit ve ayranı fırından özel sipariş ettiklerini ve bunun için en az 50 adet şartı konduğunu aktarıyor. Su tarafında ise herhangi bir alt sınır bulunmuyor; vatandaşlar 1 tane ile 1000 tane arasında istedikleri miktarda bağışta bulunabiliyor.

Horuz ayrıca piyasa fiyatlarına göre daha uygun fiyatla hareket ettiklerini belirterek, genelde 15-20 lira bandında olan ürünleri sürümden kazanıp 12 liradan sunabildiklerini söylüyor. Bu yaklaşım, hem ekonomik tasarruf sağlıyor hem de yardımın doğrudan ihtiyaç sahibine ulaşmasını kolaylaştırıyor.

Uygulama, organizasyon yükü ve yemek beğenmeme gibi riskleri ortadan kaldırarak kısa sürede dağıtım yapılmasına olanak tanıyor. Böylece mevlit ya da toplu yemek düzenlemek istemeyenler için alternatif ve etkili bir yol ortaya çıkmış oluyor.

Sonuç olarak, Hamamyolu'ndaki çay ocağı, günlük rutininin bir parçası olarak hayırseverlerle ihtiyacı olanları bir araya getiren bir köprü işlevi görüyor. Horuz'un öncülüğünde süren bu uygulama, hem bağışçıların niyetlerini hayata geçirdiği hem de sokaktaki insanlara anlık destek sağlandığı bir model oluşturuyor.

ESKİŞEHİR’İN TARİHİ HAMAMYOLU CADDESİ’NDE ESNAFLIK YAPAN MEHMET HORUZ, VATANDAŞLARIN BAĞIŞLARIYLA...

ESKİŞEHİR’İN TARİHİ HAMAMYOLU CADDESİ’NDE ESNAFLIK YAPAN MEHMET HORUZ, VATANDAŞLARIN BAĞIŞLARIYLA GELEN GEÇENE SİMİT, AYRAN VE SU DAĞITARAK HAYIR KÖPRÜSÜ KURDU.

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.