Çivitçioğlu medresesi iki katlı eğitim geleneğini ayakta tutuyor
Çankırı'da 272 yıl önce ihya edilen Çivitçioğlu Medresesi, kentteki en eski manevi ve eğitim miraslarından biri olarak korunuyor. 1754 yılında Çivitçioğlu Mehmet Efendi tarafından yeniden düzenlenen yapı, yüzyıllar boyunca kullanılmış ve günümüzde de ziyaretçilere geçmişten bir kesit sunuyor.
Tarih ve mimari:
Medrese iki katlı olarak tasarlanmış; alt kat talebeler için, üst kat ise müderrisler için ayrılmış odalardan oluşuyor. Yapının bahçesinde medresede görev yapmış öğreticilere ait mezarlar yer alıyor; kayıtlı olarak 13 mezarın bulunduğu, bunlar arasında Başmüderris Edhem Efendinin mezar taşının da ziyaret edilebildiği biliniyor. Kaynaklarda medresenin daha öncesine ilişkin izler olduğu belirtilse de, önceki döneme dair ayrıntılar kesinleşmemiştir.
Ziyaret, eğitim ve sergiler:
Alt kattaki talebe odalarından biri ziyarete açık tutuluyor ve burada hafta içi salı, çarşamba ve perşembe günleri sanat kursları düzenleniyor. Bu kursların verildiği günlerde, eğitim veren hocaların eserleri aynı odada sergileniyor. Üst katta ise özgün tasarımını koruyan baş müderris odası ziyaretçiler tarafından gezilebiliyor.
Medrese, özellikle hafta sonları yoğun ilgi görüyor; Ankara, Kastamonu ve İstanbul gibi şehirlerden ziyaretçiler geliyor. Görevliler, burayı gezenlerin geçmişteki talebelerin nasıl eğitim aldığını doğrudan gözlemleyebildiğini, bunun da mekânın manevi değerini güçlendirdiğini vurguluyor.
Çivitçioğlu Medresesi, mimari özgünlüğünü koruyan bölümleri, mezarlık alanı ve süregelen kurs etkinlikleriyle Çankırı'nın kültürel belleğinde önemli bir yere sahip olmaya devam ediyor.
ÇANKIRI'DA 272 YIL ÖNCE ÇİVİTÇİOĞLU MEHMET EFENDİ TARAFINDAN İHYA EDİLEN EDİLEN ÇİVİTÇİOĞLU MEDRESESİ, YÜZYILLARA RAĞMEN AYAKTA KALARAK KENTTEKİ EN ÖNEMLİ MANEVİ DEĞERLERİNDEN BİRİSİ OLMAYI SÜRDÜRÜYOR.