Çanakkale domatesinde son hasatta dikkat çeken fiyat düşüşü
Çanakkale'nin Bayramiç, Ezine ve merkeze bağlı Batak Ovası'nda yetişen, kendine has aroması ve rengiyle bilinen Çanakkale domatesi için bu yılki son hasatta tezgâh fiyatlarında ciddi bir gerileme yaşandı. Sezon ortasında kilogram fiyatları 40 TL civarında seyreden domates, bölgede etkili olan yağışlar ve tarlada kalan ürünlerin bozulma riski nedeniyle bazı pazar tezgâhlarında 10 TL'ye kadar düştü.
Lezzetin kaynağı ve yetiştirildiği alanlar
Meşhur domatesin aroması ve rengi, üretim alanlarındaki toprakların potasyum oranının yüksek olmasına ve Kaz Dağları ile Çanakkale Boğazı'ndan esen rüzgârların etkisine bağlanıyor. Bayramiç, Ezine ve merkeze bağlı Batak Ovası'nda yetişen ürünler, bu coğrafi özellikler nedeniyle bölgeye özgü nitelikler taşıyor.
Fiyat düşüşünün nedenleri ve üretici açıklamaları
Bölgede son dönemde görülen yoğun yağışlar, tarlada kalan domateslerin üzerinde lekelenme, toprak ve çamur oluşumuna yol açtı. Üreticiler, bozulma riski bulunan ürünleri tarladan toplayıp pazarlarda hızlıca satmaya çalışıyor. Bayramiçli üretici ve pazarcı Mehmet Demiroğlu (46) konuyu şöyle özetliyor: "Yağmurdan sonra domatesler bozulunca pazarda 10 liraya kadar düştü. Yağmur yağınca üzerinde cildinde leke, üzerinde toprak, çamur oluyor. Biz de 10 liraya satıp bitirmeye çalışıyoruz. Meşhur Çanakkale domatesi zaten bu sene alıcı olmadığı için çoğu domates tarlada kaldı. Yağmurlar da gelince bozuldu zaten."
Üreticiler, hem kalite kaybını minimize etmek hem de mahsulü tamamen kaybetmemek adına fiyatları düşürmek yoluna gidiyor. Son hasat dönemindeki bu fiyat dalgalanması, yerel pazar dinamiklerini ve üreticilerin gelir beklentilerini doğrudan etkiliyor.
ÇANAKKALE'NİN BAYRAMİÇ, EZİNE VE MERKEZE BAĞLI BATAK OVASINDA YETİŞEN ÜNLÜ ÇANAKKALE DOMATESİ SON HASADI YAPILIRKEN 10 TL'YE KADAR DÜŞTÜ.