Bursa'da yarım asırlık çalı süpürgesi ustası
Robot süpürgelerin ve akıllı temizlik çözümlerinin yaygınlaştığı dönemde, Bursa'da yarım asırdır çalı süpürgesi üreten Yüksel Başak aile mirasını yaşatmaya devam ediyor. Cumhuriyet Caddesi'ndeki birkaç metrekarelik dükkânında, geleneksel üretime teknolojik temizliğin hakim olduğu ortama rağmen devam ediyor.
Atölye, üretim ve miras
Tarihi Hanlar ve Çarşılar Bölgesi'nde yaklaşık 80 yıldır açık olan aile dükkânında çocukluğundan beri çalışan 50 yıllık süpürge ustası Başak, mesleği dedesinden babasına, babasından kendisine geçen bir zincir olarak tanımlıyor. Üretim sürecinin el emeği gerektirmesi ve pazarın daralması, atölyenin karakterini ve ürünün özgünlüğünü koruyor.
Sürdürülebilirlik ve mesleğin geleceği
Başak, talebin her geçen yıl azaldığını ve mesleğin geleceği konusunda kaygılı olduğunu belirtiyor. Hem çalı (süpürge otu) yetiştiren çiftçi sayısının azalması hem de teknolojik temizlik ürünlerinin yaygınlaşması, geleneğin devamını zorlaştırıyor. Başak, durumu şöyle özetliyor: 'Bursa’da bu işi yapan benden başka kimse kalmadı, benden sonra devam ettirecek kimse yok. Yeni çırak yetişmiyor, bu işe ilgi duyan da kalmadı. Böyle giderse bu meslek bizimle birlikte tarihe karışacak.'
Bu tablo, yerel el sanatlarının ve nesilden nesile aktarılan zanaatların korunmasının önemine işaret ediyor; geleneksel üretimin sürdürülebilirliğini etkileyen hem tedarik sorunları hem de değişen tüketici tercihleri öne çıkıyor.
BURSA'NIN EN İŞLEK CADDELERİNDEN BİR OLAN CUMHURİYET CADDESİ'NDEKİ BİRKAÇ METREKARELİK DÜKKÂNINDA TEKNOLOJİYE ADETA MEYDAN OKUYAN YÜKSEL BAŞAK, ÇALI SÜPÜRGESİNE OLAN İLGİNİN HER GEÇEN YIL AZALDIĞINI, KENDİSİNDEN SONRA İSE BU MESLEĞİ SÜRDÜRECEK KİMSENİN KALMADIĞINI SÖYLEDİ.