Bursa Büyükşehir kütüphaneleri 2025 raporu: Bilgiye erişimde yoğun talep
Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki kütüphaneler, 2025 yılı boyunca kent genelinde geniş bir kullanıcı kitlesine hizmet vererek 684.826 ziyaretçiyi ağırladı. Okul öncesinden üniversite düzeyine kadar uzanan eğitim gereksinimlerine yönelik yürütülen faaliyetler, kütüphanelerin çok katmanlı bir eğitim ve araştırma altyapısı sunduğunu gösteriyor.
Kapsam ve sunduğu hizmetler
Hizmet veren mekanlar arasında Şehir Kütüphanesi, Şehbenderler Konağı Kütüphanesi, Lala Şahin Paşa Çocuk Kütüphanesi, Atatürk Stadyumu Kütüphanesi, Hasan Bey Kütüphanesi ve Niyazi Pakyürek Millet Kütüphanesi bulunuyor. Bu kütüphaneler; sessiz çalışma salonları, grup çalışmaları için uygun alanlar ve zengin kitap koleksiyonları ile öğrencilerden araştırmacılara, çocuklardan yetişkinlere kadar geniş bir kullanıcı spektrumuna hizmet sağladı.
Temel veriler ve değerlendirme
Yıl boyunca kütüphanelerde erişime açılan kaynak sayısı 123.702 olurken, yeni üye kaydı sayısı 6.634 olarak kaydedildi. Ödünç verilen kitap sayısı 47.163, düzenlenen etkinlik sayısı ise 387 oldu ve bu etkinliklere toplam 15.324 kişi katıldı.
Bu veriler temelinde yapılan basit analizler, kütüphanelerin yoğun kullanımını daha somut şekilde ortaya koyuyor: altı kütüphane başına düşen ortalama ziyaretçi sayısı yaklaşık 114.138, kütüphane başına ortalama yeni üye sayısı yaklaşık 1.106 ve kütüphane başına düşen ortalama etkinlik sayısı yaklaşık 65 olarak hesaplanıyor. Ayrıca, düzenlenen etkinlik başına düşen ortalama katılımcı sayısı yaklaşık 40 kişidir.
Kullanıcı geri bildirimleri
Kütüphanelerin sunduğu olanaklardan memnuniyet bildiren gençler, sessiz ve konforlu çalışma ortamı ile kitap okuma imkânı bulabildiklerini vurguladı. Kullanıcılar, sağlanan destek için Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne ve Başkan Mustafa Bozbey'e teşekkürlerini iletti.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BÜNYESİNDEKİ KÜTÜPHANELER, 2025 YILINDA 684 BİNİ AŞKIN ZİYARETÇİYİ AĞIRLAYARAK HER YAŞTAN VATANDAŞI BİLGİYLE BULUŞTURDU. GÖKÇİN ÖDÜL-BURSA/İHA