
Bundesbank'tan Ekonomik Değerlendirme
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), kurulacak olan koalisyon hükümetinin, zorlu bir ekonomik ortamla karşılaşacağını vurguladı. Merkez Bankası, şubat ayına ait raporunu yayımlayarak, mevcut ekonomik belirsizliklerin yanı sıra kapasite kullanımının düşük seviyelerde seyrettiğini ve bunun yatırımlar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti.
Hafif Bir Toparlanma Beklentisi
Raporda, yılın ilk çeyreğinde ekonomide hafif bir toparlanma beklendiğine dikkat çekilerek, "Devam eden zayıf ekonomik eğilime rağmen, Alman ekonomisi 2025'in ilk çeyreğinde hafif bir büyüme kaydedebilir" ifadeleri yer aldı. Sanayi sektörünün kış çeyreğinde büyümede daha az engelleyici olabileceği belirtildi.
Sanayi ve İhracat Taleplerinde Artış
Almanya'daki sanayi ve inşaat sektörlerinde son zamanlarda gelen siparişlerin artması dikkat çekerken, ihracatın da ekonomik faaliyetler üzerinde güçlü bir etki yarattığı ifade edildi. Ancak temel eğilimler açısından bakıldığında, Alman ekonomisinin durgunluk içinde sıkışmış durumda olduğu değerlendirildi.
Enflasyon ve Kamu Borcu Üzerine Değerlendirme
Raporda enflasyon değerlendirmeleri de yer aldı. Ülkede yıllık enflasyon oranının önümüzdeki aylarda düşmesi, yıl ortasından itibaren ise geçici olarak artış göstermesi bekleniyor. Ayrıca, kamu maliyesinin dirençli olması ve yapısal zayıflıkların giderilmesi gerektiği vurgulandı. Bundesbank, altyapı ve savunma yatırımlarının gerekli olduğu dönemde hükümetin bütçe açığı sınırının yükseltilmesinin haklı görülebileceğini kaydetti.
Borç Freninin Geleceği
2009'dan bu yana uygulanan borç freni, hükümetin borçlanmasını sınırlayan bir mekanizma olarak dikkat çekiyor. Bunun muhafaza edilmesi ya da gevşetilmesi konusundaki görüşler, potansiyel koalisyon partileri arasında farklılık gösterirken, analistler, Alman ekonomisini canlandırmak amacıyla bu mekanizmanın yakın bir zamanda gevşetileceğini öngörüyor. 2024 yılında Almanya ekonomisinin, küresel rekabet ve yapısal sorunlar nedeniyle art arda ikinci yıl küçülmesi bekleniyor.