Bosna Hersek'te Siyasi Gerginlik Artıyor
Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakovic, başkent Saraybosna'daki Avrupa Birliği Barış Gücü Misyonu (EUFOR)'dan, Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı Milorad Dodik'in yakalanmasını talep etti.
Konakovic, bu açıklamayı, Almanya'nın Avrupa ve İklimden sorumlu Devlet Bakanı Anna Lührmann'ın RS'de istenmeyen kişi ilan edilmesiyle ilgili yaptı. Bosna Hersek'te olağanüstü bir durum yaşandığını belirten Konakovic, Lührmann'a yönelik kararı "terörist eylem ve diplomatik skandal" olarak değerlendirdi. Almanya'nın bakanının Viyana Sözleşmesi çerçevesinde diplomatik haklara sahip olduğunu vurguladı.
Konakovic, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Amerika, İngiltere ve EUFOR'a konuyla ilgili mektup göndereceğini belirterek, "Ülke içindeki durum artık tehlikeli bir boyuta ulaştı. Milorad Dodik, doğrudan Anna Lührmann'ın korkutulmasını ve Banja Luka'dan gönderilmesini istedi" ifadelerini kullandı. Dodik'in, bizzat Bakan Lührmann'ın sınır dışı edilmesini organize ettiği ve Sırbistan'dan destek aldığı iddialarını dile getirdi.
Dışişleri Bakanı Konakovic, Lührmann'ın ziyaretinden bir gün önce Sırbistan İçişleri Bakanı Ivica Dacic'in Banja Luka'da bulunduğunu kaydederek, "Diplomatlara yönelik tehdit suçu, Bosna Hersek yasalarına göre 6 ay ila 5 yıl hapis cezası öngörüyor. EUFOR'un tutuklama desteği sağlama yetkisi bulunuyor. EUFOR'un tutuklamada destek vermesi, ciddi ve zorunlu bir görevdir" şeklinde konuştu.
Sırbistan ve Dodik'in Tepkileri
Sırbistan Dışişleri Bakanı Marko Djuric, Konakovic'in EUFOR'u göreve çağırmasını diplomatik açıdan problemli bulduklarını savunarak, "Konakovic, diyalog kurma ve uluslararası yükümlülükleri yerine getirme konusundaki başarısızlıklarını Sırbistan'a yükleme eğiliminde" değerlendirmesinde bulundu.
Dodik ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'te 1992-1995 yılları arasındaki savaşı sona erdiren Dayton Barış Antlaşması konusunda Sırbistan ve Hırvatistan'dan destek talep edeceklerini duyurdu. Ayrıca Amerika, Rusya ve Fransa'nın da antlaşmanın hükümlerine sahip çıkmalarını istedi.
RS hükümeti, Lührmann'ın istenmeyen kişi ilan edilmeden önce Banja Luka'yı ziyaret edecek olduğunu belirtmişti. Açıklamada, Alman bakanın tek taraflı ve belirli bir siyasi görüş sergilediği iddia edildi.
Mahkeme Kararları ve Gözaltı Süreci
Bosna Hersek Mahkemesi, ayrılıkçı söylemleriyle gündeme gelen Dodik hakkında, "Yüksek Temsilcilik Ofisi (OHR) kararlarına saygı duymadığı" nedeniyle 1 yıl hapis ve 6 yıl siyasi yasak cezası vermişti. RS Ulusal Meclisi, bu kararı takiben devlet kurumlarının RS'deki faaliyetlerini yasaklamıştı.
Dodik, bu uyarılara rağmen ayrılıkçı adımlarına devam ettiğini belirterek, NSRS'de "yeni bir anayasa" görüşüleceğini ve bunun içinde "RS'nin kendi kaderini tayin etme hakkı" ve "RS Ordusu kurulması" gibi maddelerin yer alabileceğini ifade etti. Bosna Hersek Savcılığı, Dodik ve diğer RS liderleri hakkında "anayasal düzeni tehdit etmek" suçlamasıyla gözaltı kararı vermişti.
Bosna Hersek Mahkemesi, Dodik için uluslararası yakalama emri çıkarılması için Interpol'e başvurdu ancak henüz olumlu bir yanıt almadı.
Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakovic, Almanya'nın Avrupa ve İklimden sorumlu Devlet Bakanı Anna Lührmann'ın RS'de istenmeyen kişi ilan edilmesiyle ilgili açıklama yaptı.
Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakovic, Almanya'nın Avrupa ve İklimden sorumlu Devlet Bakanı Anna Lührmann'ın RS'de istenmeyen kişi ilan edilmesiyle ilgili açıklama yaptı.