DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.843.014,64 0,08%

Bodrum'da baba-oğul, ata mesleği arıcılığı ürün çeşitlendirmesiyle sürdürüyor

Bodrum'da Ahmet ve oğlu Mehmet Yılmaz, dört kuşaktır süregelen arıcılığı bal, polen, arı sütü, propolis ve ana arı üretimiyle çeşitlendirip yurtdışına gönderiyor.

Yayın Tarihi: 26.09.2025 11:06
Güncelleme Tarihi: 26.09.2025 11:14

Bodrum'da baba-oğul, ata mesleği arıcılığı ürün çeşitlendirmesiyle sürdürüyor

Bodrum'da ata mesleği arıcılık: baba-oğul üretimi çeşitlendiriyor

Ahmet Yılmaz ile ziraat mühendisi oğlu Mehmet Yılmaz, Muğla'nın Bodrum ilçesinde dört kuşaktır süregelen arıcılığı geliştirerek sürdürüyor. Aile, geleneksel bal üretiminin yanı sıra polen, arı sütü, propolis ve ana arı üretimi yapıyor; ürünlerini yurt içi ve yurt dışına gönderiyor.

Muğla'da çam balı üretimi ve göçer arıcılık

Muğla, dünya çam balı üretiminin önemli kısmının gerçekleştirildiği bölgeler arasında yer alıyor. İlkbaharda yapılan çiçek balı hasadının ardından arıcılar kovanları kamyonlara yükleyip çam balı üretimi için bölgeye geliyor. Bölgedeki zengin flora ve faunaya konulan kovanlardan çam balı hasadı başladı ve bu süreç ekonomik katkı sağlıyor.

Üretim çeşitliliği, hasat beklentisi ve ihracat

Yılmaz ailesi, deniz manzaralı orman alanlarında hem bal hem de arı popülasyonu için yoğun mesai harcıyor. Ahmet Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailelerinin 4 kuşaktır arıcılıkla uğraştığını ve kendisinin yaklaşık 30 yıldır bu işi yaptığını belirtti. Bu yıl için yaklaşık 15 ton verim beklentileri olduğunu ve ilk kesimde 5 ton hasat ettiklerini söyledi. Çam balı hasadının aralık ayına kadar süreceği ve iki hasat daha yapılacağı ifade edildi.

Üretimlerinin sadece bal ile sınırlı kalmadığını vurgulayan Yılmaz, doğal ürünlerini İngiltere, Almanya, Belçika, Kanada ve ABD'ye gönderdiklerini kaydetti.

Genç kuşak, eğitim ve sektöre çağrı

Mehmet Yılmaz, çocukluğundan beri arıcılıkla uğraştığını, ziraat mühendisliği eğitiminin ve sahadaki deneyiminin üretime katkı sağladığını belirtti. Gençlere yönelik tavsiyesinde, ülkenin üretime ve üretici gençlere ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, arıcılığın geniş bir yelpazesi ve iyi getirisi olan bir meslek grubu olduğunu söyledi: "Her­kes memur olmayı düşünmesin bence üretime de katkı sağlasın."

Yılmaz ailesi ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ana arı ve arı sütü üretimi konusunda aldıkları eğitimin kendilerini geliştirdiğini ve üretim kalitesine olumlu yansıdığını ifade etti.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşayan Ahmet Yılmaz ile ziraat mühendisi oğlu Mehmet Yılmaz, ata...

Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşayan Ahmet Yılmaz ile ziraat mühendisi oğlu Mehmet Yılmaz, ata mesleği arıcılığı sürdürerek, bal, polen, arı sütü ve propolisin yanı sıra ana arı üretimi yapıyor.Dünya çam balı üretiminin önemli kısmının gerçekleştirildiği Muğla, Türkiye'nin birçok yerinden gelen gezgin arıcılara da ev sahipliği yapıyor.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşayan Ahmet Yılmaz ile ziraat mühendisi oğlu Mehmet Yılmaz, ata...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı