BMD, TASD ve TGSD'nin Ek Vergi İndirim Talepleri
Türkiye'deki gıda dışı perakende sektörünün önde gelen derneklerinden BMD, TASD ve TGSD, ham madde ve yarı mamul ithalatında uygulanan yüksek ek vergi oranlarının düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Bu talepler, sektörün yaşadığı pahalılık ve rekabet sıkıntılarını gidermek amacıyla ortaya kondu.
Başkanların Değerlendirmeleri
BMD Başkanı Sinan Öncel, BMD'nin 514 marka ile sektördeki en büyük sivil toplum kuruluşu olduğunu belirtti. Temmuz ayında, markalarının %66'sının satışlarının geçtiğimiz yılki aynı döneme göre düştüğünü ifade etti ve bu durumun 'perakende satışların sert bir şekilde daralmasına' neden olduğunu dile getirdi.
Öncel, kiralara gelen büyük artışların, sektördeki en önemli maliyet kalemlerinden biri olduğunu belirterek, “Son bir yıl içinde kiraların dolar bazında %32,11 arttığını görüyoruz. Bu şartlar altında fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğu aşikardır” dedi.
Ayakkabı ve Hazır Giyim Sektöründe Sorunlar
TASD Başkanı Berke İçten, sektörün yurt dışında pazar kaybetme ve ithalatın artması sorunlarına dikkat çekti. İçten, Türkiye ile Çin arasında ayakkabı malzemeleri için 3,9 dolar gibi ciddi bir fiyat farkının bulunduğunu belirtti. Bu durumun rekabetçiliği azalttığını sözlerine ekledi.
Destekleyici Politikaların Önemi
TGSD Başkanı Ramazan Kaya, küresel ticarette yaşanan zorluklara rağmen sektörün tecrübesi ile bu durumu aşabileceği fikrini taşıdığını belirtti. Kamu tarafından atılacak destekleyici adımların toplam kalitesini artıracağı inancında olduğu ifade etti.
Kaya, “Kiralar, iş gücü maliyetleri ve sahte ürünle mücadelede ortak hareket etmemiz gerekiyor. Bu iş birliği, yalnızca sektörlerimize değil, ülke ekonomimize de olumlu katkıda bulunacaktır” şeklinde konuştu.
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel (ortada), Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten (solda) ve Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya'nın (sağda) düzenlediği ortak toplantıda, sektörlerindeki sorunları değerlendiren başkanlar, çözüm önerilerini sıraladı.
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel (ortada), Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten (solda) ve Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya'nın (sağda) düzenlediği ortak toplantıda, sektörlerindeki sorunları değerlendiren başkanlar, çözüm önerilerini sıraladı.