BM: Rus İHA'larının Polonya hava sahası ihlali 'büyük bir endişe' oluşturuyor
Gelişmeler ve BM'nin çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Rus insansız hava araçlarının (İHA) Polonya hava sahasını ihlal etmesiyle ilgili gelişmeleri 'büyük bir endişe' ile izlediği bildirildi.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında konuyla ilgili soruları yanıtlarken, 'Genel Sekreter'in, Rus askeri insansız hava araçlarının Polonya hava sahasını ihlal ederek gece boyunca Polonya'ya girdiği ve yerleşim alanlarına zarar verdiği yönündeki haberleri büyük bir endişeyle takip ettiğini söyleyebilirim.' dedi.
Dujarric, olayın Ukrayna'ya yönelik büyük çaplı bir Rus İHA ve füze saldırısı sırasında meydana geldiğinin bildirildiğini aktararak, 'Bu yıkıcı çatışmanın bölgesel etkisini ve gerçek genişleme riskini bir kez daha gözler önüne seriyor.' değerlendirmesinde bulundu.
BM, Ukrayna'da tam, acil ve koşulsuz bir ateşkes ile adil, kapsamlı ve sürdürülebilir bir barışa acil ihtiyaç olduğunu vurguladı. Sözcü, bu barışın BM Şartı, uluslararası hukuk ve ilgili BM kararları doğrultusunda, Ukrayna'nın egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü tam olarak koruması gerektiğini kaydetti.
Polonya makamları, Rusya'nın Ukrayna'daki hedeflere düzenlediği saldırılar sırasında hava sahasını defalarca ihlal eden bazı İHA'ları düşürdüklerini duyurdu. Polonya Başbakanı Donald Tusk da olağanüstü kabine toplantısında, bazı İHA'ların Polonya hava sahasını defalarca ihlal ettiğini belirtti.
BM'nin uyarısı ve Polonya'nın müdahalesi, çatışmanın sınır ötesi etkileri ve bölgesel genişleme riski konusunda uluslararası kaygıları öne çıkarıyor.