BM Genel Kurulu Abbas'ın video kaydıyla hitabına izin verdi
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın gelecek hafta yapılacak 80. BM Genel Kurulu toplantıları sırasında konuşmasını önceden kaydedilmiş bir bildiriyle görüntülü olarak yapmasına olanak tanıyan karar tasarısını kabul etti. Karar, Abbas'ın Genel Kurul'da doğrudan bulunamaması durumunda da mesajını iletmesine izin veriyor.
Oylama sonucu
Oylamada, 145 üye "evet" oyu verirken, başta ABD olmak üzere 5 üye "hayır" oyu kullandı. BM Genel Kurulu'nun 6 üyesi oylamaya katılmadı. Bu sonuç, geniş bir çoğunluğun Abbas'ın uzaktan hitap etmesine onay verdiğini gösteriyor.
ABD'nin vize kararı
ABD yönetimi, kısa süre önce aldığı kararla Filistin Devlet Başkanı Abbas da dahil olmak üzere Genel Kurul toplantılarına katılması beklenen Filistin delegasyonuna ABD vizesi vermemişti. ABD Dışişleri Bakanlığından ağustos ayının sonunda yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun Abbas dahil, Filistin Yönetimi ve Filistin Kurtuluş Örgütü yetkililerinin bir kısmının vizelerini iptal ettiği duyurulmuştu.
Bakanlığın kararı, İsrail ordusunun Gazze'yi savaş bölgesi ilan ettiği gün açıklanmıştı; bu bağlam, Genel Kurul oturumlarının siyasi ve güvenlik boyutunu öne çıkarıyor.
Değerlendirme
Karar, Genel Kurul'un üyelerinin büyük bir çoğunluğunun, diplomatik temsil ve iletişim kanallarının korunmasına öncelik verdiğini gösteriyor. Aynı zamanda ABD'nin vize iptali ve bunun zamanlaması, oturumların gündemindeki gerilimleri ve bölgesel güvenlik gelişmelerinin diplomasiye etkisini ortaya koyuyor. Önceden kaydedilmiş hitap yöntemi, delegasyonların fiziksel katılımının sınırlı olduğu koşullarda mesaj iletimi için bir mekanizma sunuyor.
Not: Metindeki kurum ve kişi adları ile tarihler kaynak metinde verilen şekilde korunmuştur.