Bitlis'te kuru fasulye hasadı başladı
Bitlis merkez ve ilçelerindeki geniş tarım arazilerine ekilen kuru fasulye hasadına başlandı. Kullanılmayan arazilerin tarıma kazandırılması ve teknolojik imkânların kullanılmasıyla kentte birçok ürünün üretildiği, kuru fasulye üretiminin ise ülke ihtiyacında önemli bir pay tuttuğu belirtildi.
Rekolte ve üretim rakamları
Vali Ahmet Karakaya, Ahlat ilçesindeki hasat çalışmasına katılarak basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Karakaya, Ahlat'ın Türkiye'de tohumluk fasulye üretiminde birinci sırada yer aldığına dikkat çekti ve üretim rakamlarını paylaştı:
"Bildiğiniz üzere kuru fasulye, milletçe en çok sevdiğimiz, 'milli yemeğimiz' diyebileceğimiz lezzetlerden biri. Bu çerçevede özellikle Ahlat, Tatvan ve Adilcevaz ilçelerimizde önemli miktarda kuru fasulye rekoltesi var. 110 bin dekarda 37 bin ton civarında yemeklik kuru fasulye üretimi söz konusu. Tohumluk fasulyede 3 bin dekarda yaklaşık 1100 tonluk üretimle ülke ihtiyacının yüzde 46'sını karşılıyoruz ve Türkiye birincisiyiz."
Hasadın bölgesel ve ekonomik etkisi
Ahlat, Tatvan ve Adilcevaz'da tarlalardan toplanan kuru fasulyeler tesislerde paketleniyor ve birçok kente gönderiliyor. Bölgedeki üretim, hem yerel ekonomiye hem de ulusal kuru fasulye arzına katkı sağlıyor.
Çiftçilere teşekkür ve paketleme tesisi ziyareti
Tarımın zorluklarına rağmen üretim yapan çiftçilere teşekkür eden Vali Karakaya, "Bu meşakkatli yolculukta alın teri döken, ülkemiz için üreten çiftçi kardeşlerimizi yürekten tebrik ediyorum. Kendilerine bol kazanç ve bereketli üretim diliyorum. İnşallah hasadımız hayırlı, uğurlu olur." dedi.
Vali Karakaya daha sonra kuru fasulye paketleme fabrikasını ziyaret ederek üretim, paketleme süreçleri ve ürün çeşitleri hakkında fabrika sahibi Kenan Örken'den bilgi aldı.
Bitlis merkez ve ilçelerindeki geniş tarım arazilerine ekilen kuru fasulyenin hasadına başlandı. Vali Ahmet Karakaya (sol 3), Ahlat ilçesinde devam eden kuru fasulye hasadına katıldı.