Bist 100
10.045,74 0%
DOLAR
32,38 -0,03%
EURO
34,83 -0,03%
ALTIN
2.370,98 0,11%

Bitlis Eren ve Batman Üniversitelerinin görevli akademisyenlerinden 2 yeni keşif!

Bitlis Eren Üniversitesi ve Batman Üniversitesi'nde çalışan iki öğretim görevlisi, iki yeni güve türü keşfettiklerini kaydetti.

Yayın Tarihi: 18.04.2024 13:49
Güncelleme Tarihi: 18.04.2024 13:49

Bitlis Eren ve Batman Üniversitelerinin görevli akademisyenlerinden 2 yeni keşif!

Bitlis Eren ve Batman Üniversitelerinde görevli akademisyenler, iki yeni güve türü keşfetti. Elazığ’ın Maden ilçesinde çalışma yürüten akademisyenler, ortak bir açıklama ile yeni türleri duyurdu. 

Bitlis Eren Üniversitesi’nin (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Kesran Akın, yazılı bir açıklama yaparak iki yeni güve türü keşfedildiğini duyurdu. Bu kapsamda Batman Üniversitesi’nin Öğretim Üyesi Doçent Doktor Erdem Seven ile çalışma yürüten Akın, Elazığ kırsalında güve türleriyle karşılaştıklarını ifade etti. Tespit edilen Pyraloideg üst familyasında bulunan iki yeni güve türüne ilişkin bir makale de yayımlayan öğretim görevlileri, yazıyı Zootaxa isimli dergide yayımladı. 

güve

20 yıldır güve ve kelebek türleriyle ilgili çalışmalar yaptıklarını kaydeden Akın, Türkiye’nin konum itibarıyla çok zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu ekledi. Elazığ’ın maden ilçesinde toplanan örnekleri değerlendirdiklerini kaydeden Akın, örneği toplayan Abdullah Çakır'a ithafen güveye 'Hyperlais cakiri' ismini verdiklerini söyledi. Diğer güve türünün ise dünyada çok az yayıldığını ve daha önce sadece İran’dan bilinen bir tür ile Türkiye faunasına kazandırıldığını ekledi.