Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Birleşik Krallık hava taksileri için “vertiport” tasarımlarını araştırıyor!

İngiltere'nin havacılık düzenleme kurumu, Birleşik Krallık'a uçan taksiler getirme planlarının bir parçası olarak dikey havalimanları olarak bilinen "vertiport" tasarımlarını araştırıyor.

Yayın Tarihi: 29.01.2024 15:44
Güncelleme Tarihi: 29.01.2024 15:44

Birleşik Krallık hava taksileri için “vertiport” tasarımlarını araştırıyor!

Sivil Havacılık Otoritesi (CAA) yaptığı açıklamada, yeni istişarenin dikey kalkış ve iniş (VTOL) uçaklarının temellerini atacağını söyledi. CAA, onları kara ve gökyüzü arasında uçurmak için mevcut havalimanlarına dikey havalimanları olarak bilinen vertiport’lar kurmak istiyor.

CAA, mevcut altyapıyı uyarlayarak kalkışa giden yolu kısaltmayı planlıyor. Düzenleyici kurum, Birleşik Krallık genelinde halihazırda yüzlerce hava alanı bulunduğunu belirtiyor. Bunların vertiportlarla donatılması VTOL'ler için yerel bir ulaşım ağı oluşturabileceği düşünülüyor.

VTOL'lerin esnekliği nedeniyle bunun avantajlı bir yol olduğu ifade ediliyor. Bu uçaklar dikey olarak kalkış, havada asılı kalma ve iniş yapabildiklerinden, çalışmak için pistlere ihtiyaç duymuyor.

Bir başka avantaj da manevra kabiliyetleri. Sınırlı alanlarda hareket edebilme kabiliyetine sahip olmaları onları şehir içi taşımacılık için potansiyel olarak uygun kılıyor. Elektrikli versiyonlarının (eVTOL) ilgi görmeye başlamasıyla birlikte karbon emisyonlarını da azaltabileceği öngörülüyor.

taksi

SADECE ZENGİNLER Mİ KULLANACAK?

Fakat eleştirmenler, bunların pratik olmadığını ve kamu fonlarının mevcut toplu taşıma araçlarına harcanmasının daha iyi olacağını savunuyor. Ayrıca VTOL'lerin sadece ultra zenginler tarafından kullanılabileceğine dair korkular da bulunuyor.

Ancak CAA için bunlar gelecek için cazip bir seçenek olarak görülüyor. Düzenleyici kurum, mevcut havalimanlarını uyarlayarak bu geleceğin çok uzakta olmayacağını düşünüyor.

CAA Geleceğin Güvenliği ve İnovasyon Başkanı Sophie-Louise O'Sullivan yaptığı açıklamada, "Birleşik Krallık havalimanları havacılık operasyonlarının geleceğinin kilidini açmada hayati önem taşıyor. Mevcut düzenlemeden yararlanarak, gelecekteki operatörlerin ve havalimanlarının anlayışlarını ve operasyonel uzmanlıklarını geliştirmelerine olanak tanırken, aynı zamanda bu altyapıyı destekleyecek teknoloji ve operasyonel senaryolar hakkındaki kolektif bilgimizi de artırıyoruz” dedi.