Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Birkaç yapay zekâ görüntüsü oluşturmak, telefonu tümüyle şarj etmek kadar enerji harcıyor!

Yeni bir çalışma, yalnızca eğitim değil, üretken yapay zekâ uygulamalarının kullanımının çoğu kullanıcının öngördüğünden çok daha fazla enerji tükettiğini ortaya koydu. İşte konuya yönelik merak edilen her şey...

Yayın Tarihi: 05.12.2023 17:50
Güncelleme Tarihi: 05.12.2023 17:50

Birkaç yapay zekâ görüntüsü oluşturmak, telefonu tümüyle şarj etmek kadar enerji harcıyor!

Carnegie Mellon Üniversitesi ve Fransız-Amerikan yapay zekâ girişimi HuggingFace tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, üretken yapay zekâ kullanımının yüksek miktarlarda elektrik gerektirdiği, bunun da enerji şebekesi ve değişen iklimimiz için bir dizi endişe verici sonuç yarattığı ortaya çıktı.

yapay zeka

GÖRÜNTÜ ÜRETMEK OLDUKÇA ENERJİ HARCIYOR

Salı günü arXiv'de yayınlanan çalışma, hem yapay zekâ sohbet robotları hem de görüntü oluşturucularla ilişkili enerji tüketimini ve bu kapsamda, karbon emisyonlarını inceledi. Code Carbon adlı bir araç kullanan ekip, açık kaynaklı HuggingFace Hub'da yer alan en popüler 16 modelin tüketim ve emisyon verilerini kıyasladı. Genel amaçlı yapay zekâ modellerinin göreve özel modellerden çok daha fazla enerji tüketme eğiliminde olmasına karşın, her ikisinin de görüntü üretmek söz konusu olduğunda endişe verici derecede tüketici olduğunu buldu.

Testlerine göre, yalnızca bir avuç "yeni" görüntü oluşturmak için üretken yapay zekâ kullanmak, bir akıllı telefonu tümüyle şarj etmek kadar enerji tüketiyor. Görüntü üretimi, bin çıkarım başına 0,06-2,9 kWh arasında bir değer kullanırken, medyan görüntü üreticisi 1,35 kWh (bin çıkarım başına) işaretine daha yakın oturuyor. Araştırmacılar, "Kıyaslamak gerekirse, ortalama bir akıllı telefonu şarj etmek için 0,012 kWh enerji gerekiyor" diyor.

Bu, tam şarjlı bir telefon kadar enerji tüketmek için yapay zekâ tarafından üretilen yaklaşık 9 görüntü gerektiği anlamına geliyor.