Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,01%
EURO
35,23 0,26%
ALTIN
2.495,94 0,31%

Bir SpaceX roket güçlendiricisi dalgalı sularda devrildikten sonra kullanılmaz hale geldi!

SpaceX, yaşanan bir aksilik nedeniyle bir roket güçlendiricisini kaybetti. Dalgalı sulara devrilen roket güçlendiricisi, kullanılmaz hale geldi.

Yayın Tarihi: 28.12.2023 11:12
Güncelleme Tarihi: 28.12.2023 11:12

Bir SpaceX roket güçlendiricisi dalgalı sularda devrildikten sonra kullanılmaz hale geldi!

SpaceX'e göre Falcon 9 güçlendiricilerinden biri olan B1058, Florida Cape Canaveral'a geri taşınırken drone gemisine iniş yaptıktan sonra devrildi. Şirket, otomatik stabilizasyon ayağı özelliklerinden bazılarına sahip olmayan eski bir model olan güçlendiricinin, sert dalgalı sular ve çalkantılı rüzgarlar nedeniyle devrildiğini söyledi.

SpaceX'in Fırlatmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Kiko Dontchev, X'e yaptığı açıklamada, rüzgâr ve çalkantılı suların inişi daha da zorlaştırabileceğini belirtti.

spacex

SPACEX, MOTORU KURTARMAYA ÇALIŞIYOR

Dontchev, "Tippy güçlendiriciler, bacakların eşit olmayan bir şekilde yüklenmesine yol açan belirli bir dizi iniş koşuluna sahip olduğunuzda ortaya çıkar. Şiddetli rüzgâr ya da deniz durumu güçlendiricinin sallanmasına ve kaymasına neden olur, bu da bacakların daha da kötü yüklenmesine yol açabilir” dedi.

Falcon iticilerinin yeni versiyonlarının kendi kendilerini daha iyi dengeleyecek şekilde tasarlanmış daha iyi iniş ayakları sayesinde devrilme olasılığının daha düşük olduğu belirtildi.

Bu Falcon 9 güçlendiricisi, 19’uncu ve son görevini 23 Aralık'ta tamamladı. Uzay şirketi, son 3,5 yılda 860'tan fazla uyduyu uzaya taşıdığını söyledi.

SpaceX'in Falcon Fırlatma Araçlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Jon Edwards Orlando Sentinel'e yaptığı açıklamada SpaceX'in güçlendiricinin geri kalanının boşa gitmesine izin vermeyeceğini söyledi. Şirketin motoru kurtarmayı ve güçlendiricinin geri kalan donanımını incelemeyi planladığını söyledi.