Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Bilim insanları uzayı kavrayışımızı değiştirecek devasa boyutta bir kamera geliştirdi!

Bilim insanlarının geliştirdiği devrim niteliğinde bir teleskop geliştirdi. 2025 yılında faaliyete geçecek teleskobun üzerine uzayın olağanüstü görüntülerini yakalamak üzere tasarlanmış dev bir kamera monte edilecek.

Yayın Tarihi: 12.02.2024 17:04
Güncelleme Tarihi: 12.02.2024 17:04

Bilim insanları uzayı kavrayışımızı değiştirecek devasa boyutta bir kamera geliştirdi!

ABD’nin SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı, Şili'nin dağlarında yer alan ve merakla beklenen Vera C. Rubin Gözlemevi'nde kozmik görüntüler çekecek olan 5,5 metre boyunda, 6 bin 200 kiloluk LSST Kamerasını tamamlıyor. Laboratuvar, 3,7 metre uzunluğundaki kamerayı, heybetli lensiyle birlikte temiz bir odada gösteren yeni görüntüleri internette yayınladı.

Laboratuvardan, "Yaklaşık küçük bir SUV büyüklüğündeki LSST [Legacy Survey of Space and Time] Kamera, astronomi için şimdiye kadar yapılmış en büyük kamera" açıklaması yapıldı.

Mühendisler, büyük kamerayı gözlemevinin 8,4 metre genişliğindeki Simonyi Survey Teleskobuna monte edecek. Bu kamera, sadece 20 saniye içinde 180 derece dönebilme özelliğiyle Dünya'daki en hızlı teleskobu olacak.

Bu kapsamda, evrenin eşi benzeri görülmemiş bir kataloğunu oluşturmak amaçlandı. Laboratuvarın açıklamasına göre, ilk kez bir teleskop Dünya'daki insan sayısından daha fazla galaksiyi kataloglayacak. Dev dijital kamera her 20 saniyede bir 15 saniyelik bir poz yakalayacak. Kamera o kadar büyük ki her bir görüntü gökyüzünde dolunayın 40 katı büyüklüğünde bir alanı kaplıyor.

nasa

10 YIL İÇİNDE 5 MİLYON ASTEROİD GÖZLEMLENECEK

Devasa kamerasıyla dev teleskop, dünya çapındaki gökbilimcilere güneş sistemimizdeki, Samanyolu galaksimizdeki ve çok daha ötesindeki nesneleri hızlı bir şekilde inceleme olanağı sağlayacak.

Washington Üniversitesi'nde Vera C. Rubin Gözlemevi üzerinde çalışan Profesör Mario Juric, 2023 yılında yaptığı açıklamada, "Bizi 'gökyüzü için tarayıcı ve Google araması' olarak düşünüyorum. Artık bir bilim insanı büyük bir teleskoba gitmek yerine (ki bu teleskobun önerilmesi, onaylanması ve uygulanması bazen aylar sürebiliyor) bir web sitesine girip bir sorgu çalıştırabilecek ve verilere saniyeler içinde ulaşabilecek. Verimlilikte büyük bir gelişme ve mümkün olan en iyi veri kümelerine erişimin demokratikleşmesi” dedi.

Geçtiğimiz birkaç yüzyıl boyunca astronomlar ve NASA gibi uzay ajansları güneş sistemimizde yaklaşık 1,2 milyon asteroit buldu. Fakat 3-6 aylık gözlemlerin ardından Rubin bu sayıyı iki katına çıkaracak. Juric, 10 yıl içinde 5 milyon asteroidin gözlemleneceğini söyledi.