Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Bilim insanları nihayet Titan'ın ‘sihirli adalar’ının nasıl yüzdüğünü buldu!

Bilim insanlarına göre, Satürn’ün uydusu Titan’daki ‘sihirli adalar’, aslında kar benzeri buzul olması nedeniyle yüzebiliyor. İşte merak edilenler...

Yayın Tarihi: 15.01.2024 12:18
Güncelleme Tarihi: 15.01.2024 12:18

Bilim insanları nihayet Titan'ın ‘sihirli adalar’ının nasıl yüzdüğünü buldu!

Satürn'ün en büyük uydusu Titan'da bulunan yüzen ‘sihirli adalar’ın aslında kar benzeri buzul olabileceğine dair yeni bir analiz raporu yayınlandı. Adalar ilk olarak 2014 yılında Cassini-Huygens uzay aracı tarafından Titan'ı çevreleyen turuncu pusu gözlemlerken tespit edilmişti.

Yaklaşık 10 yıl önce keşfedilmiş olmasına rağmen, bilim insanlarının bu özel adalar için bilimsel bir açıklama getirmeleri neredeyse 10 yıl aldı. Satürn'ün yörüngesinde yer alan Titan, Merkür gezegeninden daha büyük ve yüzen adalar, Titan’ın üzerinde parlak noktalar olarak görünüyor.

Geophysical Research Letters dergisinde yayınlanan yeni çalışmaya göre, Titan'ın yüzen adaları gerçekten de yüzüyor. Dahası, adalar ayın yüzeyini kaplayan metan göllerinde oluşan bal peteği şeklindeki fiziksel kar gibi görünüyor.

Aynı zamanda, adalarla ilgili başka teoriler de var. Ancak bu yeni araştırma, büyülü adaların Titan'ın metan göllerinin yüzeyinde yüzen gerçek organikler olduğunu öne sürdüğü için en ilgi çekici teorilerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

titan

DÜNYA’DA BUZULLARIN KIRILMASINA BENZİYOR

Bu kapsamda, bu kar benzeri kümelerin metan göllerinin yüzeyinde oluştuğu ve sonunda göllerin içine battığı fikri ortaya çıkıyor.

Titan'ın modellerine ilk bakışta metan göllerinin yüzeyindeki herhangi bir katı maddenin hemen batacağı düşünülse de, araştırmacılar kümelerin muhtemelen büyük ve gözenekli olduğuna, metan ve etanın yavaşça içeri sızmasına izin verdiğine inanıyor.

Bu yavaş sızıntı, Titan'ın sihirli adalarının uzun süre, en azından onları çok uzaklardan görmemize yetecek kadar uzun süre yüzmesini sağlıyor. Araştırmacılara göre bu süreç, Dünya'daki buzulların kırılması ve parçaların batmadan önce yüzerek uzaklaşmasına benziyor.

Bu yüzen adalar, aynı zamanda Titan'ı Dünya'ya benzeten şeyin bir parçası ve bunun da astronomların uzun zamandır kafasını kurcalayan bir konu olduğu biliniyor.