Bist 100
10.276,88 0%
DOLAR
32,34 -0,07%
EURO
34,88 0,06%
ALTIN
2.378,64 -0,26%

Bilim insanları: Körfez bölgesindeki şiddetli yağışlar iklim değişikliğinden etkilenebilir

Uluslararası bir akademik işbirliği olan "World Weather Attribution" (WWA) bünyesindeki bilim insanları, Körfez bölgesini etkileyen yoğun yağışların iklim değişikliği ile ilişkisini inceliyor.

Yayın Tarihi: 25.04.2024 23:17
Güncelleme Tarihi: 25.04.2024 23:17

Bilim insanları: Körfez bölgesindeki şiddetli yağışlar iklim değişikliğinden etkilenebilir

Geçtiğimiz hafta Körfez bölgesini vuran sağanak yağışların iklim değişikliği ile bağlantılı olabileceği ihtimali üzerinde duran bilim insanları, CNN'in haberine göre, bu olasılığı değerlendiriyor. "World Weather Attribution" (WWA) adlı uluslararası bir akademik birlik altında çalışan 21 bilim insanı, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Yemen'de yaşanan yoğun yağışların iklim değişikliği ile ilişkisini inceledi.

Bilgisayar simülasyonları kullanarak gerçekleştirdikleri çalışmada, araştırmacılar, iklim değişikliğinin olmadığı bir ortamda beklenen yağış miktarını simüle etti. Sonuçlar, günümüzde yaşanan sıcaklık artışının olmadığı bir dünyada, bölgede beklenenden yüzde 10 ila 40 daha fazla yağışın düşebileceğini gösterdi.

Araştırmacılar ayrıca, El Nino hava olayının da şiddetli yağışlarda etkili olabileceğini belirledi. Körfez bölgesindeki sellerin, Umman, BAE, Bahreyn ve Yemen'de yaşamı olumsuz etkilediği biliniyor. Bu olumsuz hava koşulları, havalimanlarının kapanmasına, uçuşların aksamasına ve ekonomik sıkıntılara neden olmuştu.

BAE'nin son 75 yılın en yüksek yağış miktarını kaydetmesi, bölgedeki hava olaylarının ciddiyetini gösteriyor. Bilim insanları, iklim değişikliği ile mücadelede bu tür hava olaylarının daha sık ve şiddetli olabileceğine dikkat çekiyor