Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Bilim insanları dinozorlardan daha eski mumyalanmış deri buldu!

Araştırmacılar, ABD’nin Oklahoma eyaletinde 541 milyon-252 milyon yıl öncesine tarihlenen ve bir sürüngene ait olduğu düşünülen mumyalanmış bir deri buldu.

Yayın Tarihi: 22.01.2024 11:46
Güncelleme Tarihi: 22.01.2024 11:46

Bilim insanları dinozorlardan daha eski mumyalanmış deri buldu!

Bilim insanları, dinozorlardan daha eski mumyalanmış bir deri keşfetti. Muhtemelen bir sürüngene ait olduğunu söylenen derinin, 541 milyon ila 252 milyon yıl önce Paleozoik çağdan beri var olduğu yani en az 290 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin ediliyor.

Araştırmacılar, derinin paleontologlar tarafından Oklahoma'da keşfedildiğini ve eski sürüngen türlerine çok benzeyen çakıl taşı benzeri, üst üste binmeyen pul tasarımına sahip olduğunu belirtiyor. Derinin çoğunlukla soyu tükenmiş Kretase dinozoru Edmontosaurus ve timsah derisine benzediğini söylüyorlar.

Bununla birlikte, mumyalanmış derinin yaşı dinozorlardan daha eski olduğu anlamına geliyor. Bu nedenle Edmontosaurus'a veya onun gibi başka bir dinozora ait olamayacağı öngörülüyor. Araştırmacılar, ayrıca epidermal pullar arasında modern yılanların ve solucan kertenkelelerin deri yapısına benzeyen menteşeli bölgeler olduğunu belirtiyor.

mumya

MUMYALANMIŞ BİR DERİNİN EN ESKİ PARÇASI

Mumyalanmış deri üzerine yapılan çalışma Current Biology dergisinde yayımlandı. Çalışmanın yazarlarından Ethan Mooney'e göre, bu parça teknik olarak mumyalanmış bir derinin en eski parçası olduğu öğrenildi.

Mumyalanmış derinin kökenini anlamak, dinozorlardan daha eski çağlarda yaşamış bazı canlıları daha iyi anlamamıza yardımcı olabilecek. Diğer uygun mumyalanmış ve daha eski deri parçalarının çoğu dinozorlardan geliyor. Ancak bu parça, onlardan 130 milyon yıl daha eski bir tarihe sahip.

Araştırmacılar ayrıca derinin yapısının, türün suda yaşayan bir hayvan olmaktan tamamen karasal ortamlarda yaşamaya geçişi ve hayatta kalması için hayati öneme sahip olabileceğini, çünkü derinin canlının organlarını elementlerden koruyacağını söylüyor.

Aynı zamanda, bulunan mumyalanmış deri parçası kabaca küçük bir tırnak büyüklüğünde ve diğer bazı örneklerle birlikte Oklahoma'daki Richards Spur kireçtaşı mağara sisteminde bulunan kil tortularında korunduğu belirtiliyor. Mumyalanmış derinin bu kadar iyi korunmuş olması, araştırmacıların deriyi dinozorlardan daha yaşlı olarak yaşlandırmasına olanak sağlıyor.

MAKALEYİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ