
Bilecik'in Söğüt ilçesindeki Osmanlı'nın ilk kadısı Dursun Fakıh'ın türbesinde, Kadir Gecesi'nde asırlardır devam eden "Kadir pilavı" geleneği her yıl olduğu gibi bu yıl da gerçekleşti.
İlçeye bağlı Küre köyündeki türbede, Küre Dursun Fakıh Derneği ve köy muhtarlığı işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte, aşevinde pişirilen pilav, teravih namazının ardından ziyaretçilere ikram edildi.
Yaklaşık 700 yıldır süregeldiği bilinen bu gelenek kapsamında, köy kadınları tarafından pişirilen 5 bin kişilik etli ve nohutlu pilav, misafirlere sunuldu. Türbeye gelenler, namaz sonrası dualar etti.
Bilecik Valisi Şefik Aygöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kadir Gecesi'nin tüm İslam alemine hayırlar getirmesi temennisinde bulundu. Aygöl, asırlardır süren geleneklerin köylüler tarafından özveriyle yaşatıldığını vurgulayarak, "Bereketli topraklarda vatandaşımızın imece usulü yaptığı gelenekleri yaşıyoruz. Bu geleneklerden birisi de şifalı pilavımız. Osmanlı kültüründen gelen bu noktada, her Kadir Gecesi hem buradaki vatandaşlarımıza hem de dışarıdan gelen ziyaretçilerimize ikram ediliyor. Bu gecenin anlamına uygun bir şekilde kültür devam ettiriliyor," dedi.
Köy Muhtarı Eyüp Seylan da Kadir Gecesi'nin Türk İslam alemine hayırlar getirmesi dileğinde bulunarak, "Derneğimizle geleneğimizi 700 yıldır sürdürmenin mutluluğunu yaşıyoruz," ifadelerini kullandı.
Etkinliğe; Söğüt Kaymakamı Ömer Faruk Tuncer, Söğüt Belediye Başkanı Ferhat Durgut, AK Parti İl Başkanı Serkan Yıldırım, Vakıflar Personel Daire Başkanı İrfan İşeri, Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Haluk Yıldız, İl Emniyet Müdürü Hakan Yılmaz ve çeşitli daire müdürleri ile birlikte çok sayıda vatandaş katıldı.
Bilecik'in Söğüt ilçesindeki Osmanlının ilk kadısı Dursun Fakıh'ın türbesinde, Kadir Gecesi'nde asırlardır yapılan "Kadir pilavı" geleneği sürdürülüyor.
Bilecik'in Söğüt ilçesindeki Osmanlının ilk kadısı Dursun Fakıh'ın türbesinde, Kadir Gecesi'nde asırlardır yapılan "Kadir pilavı" geleneği sürdürülüyor.