Bist 100
10.082,77 1%
DOLAR
32,37 -0,23%
EURO
34,81 0,14%
ALTIN
2.424,81 -0,07%

Beyindeki çiple artık düşünceleri okumak mümkün

Amerika’da yaşayan 71 yaşındaki Parkinson hastası Jeffrey Keefer’a yapılan beyin implantı sayesinde, düşünceleri 25 dakika süresince başarıyla kaydedildi.

Yayın Tarihi: 25.03.2024 17:13
Güncelleme Tarihi: 25.03.2024 17:13

Beyindeki çiple artık düşünceleri okumak mümkün

ABD’de, 71 yaşındaki Parkinson hastası Jeffrey Keefer üzerinde gerçekleştirilen beyin implantı prosedürü sonucunda, onun düşünceleri 25 dakika süreyle başarılı bir şekilde izlendiği bildirildi.

Parkinson rahatsızlığı sebebiyle tedavi gören 71 yaşındaki Keefer, doktorlarının onayıyla beyin implantı operasyonuna alındı. Precision Neuroscience tarafından üretilen Layer 7 Cortical Interface isimli cihazın elektrotları, Keefer’ın beyin dokusuna entegre edildi. Bu implant içerisindeki çipler, beyin aktivitesini algılayıp, bu verileri kablosuz olarak bir yapay zeka programına iletti.

Jeffrey Keefer’ın göğüs bölgesine yerleştirilen bir cihaz, hem enerji kaynağı hem de sinyal alıcı olarak görev yapan implantla kablo aracılığıyla bağlantı kurdu. Araştırma sırasında, Keefer’ın gerçekleştirdiği el hareketleri, beyin dalgalarının monitörler üzerinden izlenmesiyle senkronize edildi. Keefer’dan, ellerini hareket ettirmeden önceki hareketleri zihninde canlandırması talep edildiğinde, düşündüğü hareketlerin beyin dalgalarına yansıdığı ve bu sinyallerin gerçek zamanlı olarak kayıt altına alınabildiği tespit edildi.

beyin çipi

Precision Neuroscience şirketinin kurucu ortağı Benjamin Rapoport, "Aradığımız buydu. Harekete dönüşemeyen bir düşünce olduğunda beynin ne söylemeye çalıştığını bilebileceğimizi teyit ettik," şeklinde konuştu.

Aynı zamanda, teknoloji devi Elon Musk’ın Neuralink şirketi de geçtiğimiz çarşamba günü bir duyuru yaparak, şirketin geliştirdiği beyin implantını kullanan Noland Arbaugh’un bir video paylaşımında bulundu. Video, omzundan aşağısı felç olan 29 yaşındaki Arbaugh’un “Telepati” isimli cihazla satranç oynarken gösterdi.