Adıyaman Belediyesi'nden üretim odaklı sosyal belediyecilik
Adıyaman Belediyesi, sosyal belediyecilik yaklaşımını kendi tesislerinde ürettiği temel gıda ürünlerini doğrudan halka ulaştırarak pekiştiriyor. 1 Haziran-31 Ağustos arasındaki yoğun üretim döneminde elde edilen ürünler, belediyeye bağlı Halk Ekmek Tesisleri, Organik Yumurta Üretim Merkezi ve Sebze Üretim Merkezi aracılığıyla satışa sunuldu.
üretim verileri ve çeşitlilik:
Halk Ekmek Tesisleri bu dönemde 150 bin somun ekmek, 94 bin 816 farklı ekmek çeşidi, 68 bin 497 simit ve poğaça ile 221 kilogram kuru pasta üretti. Organik Yumurta Üretim Merkezi'nden 160 bin yumurta temin edildi. Sebze Üretim Merkezi'nde ise 2 bin deste maydanoz, 1.500 deste nohut, 2 bin 500 kilogram biber, 1.500 kilogram patlıcan, 750 kilogram domates ve 500 kilogram salatalık hasat edildi.
dağıtım modeli ve amaç:
Üretilen ürünler, belediyenin Halk Ekmek büfeleri ve Tanzim Satış Merkezi aracılığıyla piyasa şartlarının altında fiyatlarla vatandaşlara sunuluyor. Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere uygulamayı şöyle özetledi: "Bunun yolu da üretmekten geçiyor. Ekmeğimizi kendi tesisimizde üretiyor, yumurtamızı kendi üretim merkezimizden temin ediyor, toprağımızı ekip sebzemizi yetiştiriyoruz. Ürettiğimizi de aracısız biçimde hemşehrilerimizin sofrasına ulaştırıyoruz. Burada ortaya koyduğumuz model çok açık. Belediye üretecek, vatandaşımız uygun fiyatla kaliteli ürüne ulaşacak, aile bütçesinde kalan her kuruş yine vatandaşımızın başka bir ihtiyacına katkı sağlayacak. Adıyaman’ın kaynaklarını yine Adıyaman halkı için değerlendirerek üretimin ve dayanışmanın gücünü büyüteceğiz"
Belediyenin üretim ve dağıtım modeli, aracıyı azaltarak maliyeti düşürmeyi ve temel gıda maddelerine erişimi kolaylaştırmayı hedefliyor. Bu yaklaşım, kısa vadede aile bütçesine doğrudan katkı sağlamayı amaçlarken, yerel kaynakların yerinde değerlendirilmesiyle dayanışma ağının güçlendirilmesine de hizmet ediyor.
ADIYAMAN BELEDİYESİ, SOSYAL BELEDİYECİLİK ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA KENDİ TESİS VE ÜRETİM ALANLARINDA ÜRETTİĞİ TEMEL GIDA ÜRÜNLERİNİ UYGUN FİYATLARLA VATANDAŞLARA ULAŞTIRIYOR.