BDDK'dan Kalkınma ve Yatırım Bankalarına Kredi Sınırlamaları Getirildi

BDDK, kalkınma ve yatırım bankalarının kredi dağıtımını ana sermayelerine göre sınırlandırdı. Yeni düzenleme ile kredi risk yönetimi hedefleniyor.

Yayın Tarihi: 19.03.2025 14:30
Güncelleme Tarihi: 19.03.2025 14:30

BDDK'dan Kalkınma ve Yatırım Bankalarına Kredi Sınırlamaları Getirildi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kalkınma ve yatırım bankalarının bir kişi ya da gruba vereceği kredilerin ana sermayelerine göre sınırlandırıldığını açıkladı. Kurum, bu kararın kredi risk yoğunlaşmalarının yönetimine katkı sağlamak amacıyla alındığını belirtti.

BDDK'nın açıklamasında, kalkınma ve yatırım bankalarının yatırım kredisi verme fonksiyonunu gözetmek üzere kredi sınırlarının belirlendiği ifade edildi. Bankaların Kaldıraç Düzeyinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesi İlişkin Yönetmelik kapsamında, daha düşük kaldıraç oranıyla faaliyet gösteren bankalar için ihtiyatlı kredi sınırları belirlendi. Ayrıca, bankaların yeni oranlara uyum sağlaması için bir intibak süresi tanındığı kaydedildi.

Bu düzenlemeden İstanbul Takas ve Saklama Bankası AŞ ile İller Bankası AŞ'nin muaf tutulduğu belirtildi. Yeni kredi sınırlamaları, kalkınma ve yatırım bankalarının gerçek ya da tüzel kişilere veya risk gruplarına verecekleri kredilerin risk tutarlarının ana sermaye ile oranına bağlı olarak belirlenmiştir. Örneğin, bankaların dahil olduğu risk grubunun kaldıraç oranı %0 veya daha fazla olduğunda, bu oran %35; %10 veya daha fazla olduğunda %40; %20 veya daha fazla olduğunda %45 olarak belirlenmiştir. Benzer şekilde, bir gerçek veya tüzel kişiye ya da bir risk grubuna ilişkin oranlar da belirlenmiştir.

1 Ocak 2020 tarihinden sonra kurulan ve %10 veya daha fazla kaldıraç oranına sahip bankalar için, faaliyet izni aldıkları tarihten itibaren 5 yıl boyunca kredi sınırı oranlarının 5 puan azaltılmış olarak uygulanacağı kararlaştırılmıştır.

Ayrıca, uzun vadeli proje veya yatırım kredileri ile edinilen ortaklık paylarının kredi sınırlamalarından muaf tutulduğu da açıklamada yer aldı. 31 Aralık 2025 tarihine kadar aşım tutarlarının kademeli olarak giderileceği, başkanlık makamının bu kararlarla ilgili yetkilere sahip olduğu vurgulandı. Bu kararın kuruluş birliklerine duyurulması ve BDDK’nın internet sitesinde yayımlanması kararlaştırıldı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı