Bayburt Çayıryolu'nda patates hasadı sürüyor; işçi sıkıntısını İranlı mevsimlik işçiler karşılıyor
Bayburt merkeze bağlı Çayıryolu köyünde patates hasadı devam ediyor. Köy Muhtarı Salim Cafaroğlu, hasadın verimli geçtiğini belirtirken köyün yaklaşık 153 bin dekar tarım arazisine sahip olduğunu vurguladı.
Tek sıkıntımız işçi
Cafaroğlu, üreticilerin en büyük sorununun mevsimlik işçi yetersizliği olduğunu aktardı. İşçi bulunabilse bile barınma problemi nedeniyle sahada çalıştırmakta güçlük çekildiği ifade edildi. Bu nedenle üreticiler, yabancı uyruklu işçi çalıştırmak zorunda kaldı; köye gelenlerin arasında İran'dan yaklaşık 150 kişi bulunuyor.
Cafaroğlu, sorunu Bayburt Valisi Mustafa Eldivan'a ileteceğini belirtti ve dışarıdan gelen tarım işçileri için konteyner veya ev tahsis edilmesinin hem üreticiler hem de işçiler açısından rahatlama sağlayacağını söyledi. Cafaroğlu ayrıca Çayıryolu'nda yetişen patatesin kalitesine dikkat çekti.
Patatesin tarladaki fiyatı ve üretim
Patates üreticilerinden Kamuran Karkın, yaklaşık 1.500 dekar alanda üretim yaptıklarını, işçi eksikliği nedeniyle hasadın uzadığını ifade etti. Karkın, bu yıl yaklaşık 7.000 ton patates beklediklerini ve yeni yılda da ekim yapmayı planladıklarını söyledi. Karkın, malın tarladaki kilogram fiyatının 12-13 lira arasında değiştiğini belirtti.
Karkın, işçi sorununun devam etmesi halinde üretim güçlüğü yaşanacağını, işçilerin kalacak yer bulamaması nedeniyle gelmek istemediğini ve konteyner kent kurulması önerisinin sorunu hafifletebileceğini dile getirdi.
Hasatta çalışan İranlı işçilerin durumu
Hasatta çalışan İranlı işçiler, Türkiye'ye turist izniyle geldiklerini ve bu süreçte çalışıp gelir elde ettiklerini aktardı. Tarlada çalışan Ali Khiredast, barınma ve banyo imkanlarının bulunmadığını, bu nedenle ülkelerine döneceklerini belirtti. Bir diğer işçi Zekerya Panjasoor ise harçlıklarını çıkarıp ülkesine döneceklerini söyledi ve sıcak havanın işleri olumsuz etkilemediğini bildirdi.
Çayıryolu köyünde patates üretiminin bu yıl da verimli geçtiği, ancak işçi yetersizliğinin üreticilerin en önemli sorun olmaya devam ettiği belirtiliyor. Üreticiler, özellikle barınma sorununa yönelik yetkili kurumlardan destek bekliyor.
BAYBURT’UN ÇAYIRYOLU KÖYÜNDEKİ PATATES HASADINA İRANLI İŞÇİLER DESTEK VERİYOR